CHP Milletvekili Mahmut Tanal, AKP'li 3 milletvekilinin, bedelli askerlik yaptığı sırada hem maaş aldığını hem de sigortalarının devlet tarafından yatırılmaya devam ettiğini söylemesi üzerine AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "3 milletvekilimiz de o, bir ayı, 25 bin lirayı Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağışlayarak yaptılar" dedi.

TBMM'de 'bedelli asker milletvekili' tartışması

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM Genel Kurulu’ndan görüşülen 2021 yılı bütçe görüşmelerinde söz alarak ‘yasama görevi devam ederken bedelli askerlik’ yapan milletvekillerini eleştirdi.

TBMM Başkanvekili Sadi Bilgiç’e bedelli askerlik için kaç milletvekilinin başvurduğunu konusunda soru önergesi verdiğini kaydeden Tanal, şunları söyledi:

“Bedelli askerlik yapan milletvekili var mı? ‘Bize bilgi verilmediği için yok’ dediniz. Bilgi Edinme Kanunu uyarınca verdim. Bu sefer de genel sekreter imzasıyla ‘haberimiz yok, bilgimiz yok’ denildi. Biraz önce Tuncay Bey (CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan) dedi ya ‘çürümüşlük’ diye, çürümüşlük bu. Hem askere gidiyor hem milletvekili maaşı alıyor hem de aynı zamanda sigortasını Meclis ödüyor. Bedelli askerlikte, askerlik borçlanması dahi yapılamazken milletvekili olan arkadaşlarımız askere gidiyor, maaşını da sigortasını da Meclis ödüyor."

'ÇAKMA KAHRAMANLAR KİM?'

Meclis'teki genç milletvekillerini 'zan altında bırakmak' istemediğini belirten Tanal, "Hem askerliğini yapıp hem sigortasını devlete ödediği bu ‘çakma kahramanlar’ kim? Konya Milletvekili Selman Özboyacı, Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş. Biri AKP Gençlik Kolları Başkanı, biri de başkan yardımcısı. Diğer bir arkadaşımız Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel" dedi.

'MECLİS'İN VERDİĞİ MAAŞI ALIP MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NIN HESABINA YATIRIN'

“Hem sigortasını devlet ödeyecek hem maaşını Meclis’ten alacaksınız. Bu maaşın peşine düşeceğim, bunu Milli Savunma Bakanlığı’nın hesabı yatırmak zorundasınız. Bu çürümüşlüğe izin vermeyeceğiz” diyen Tanal, TBMM Başkanvekiline seslenerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapmazsanız hakkınızda suç duyurusunda bulunacağım.’ Bu milletvekillerinin yirmi bir günlük yaptığı askerlik ücretini Meclisin verdiği o maaşı alıp Milli Savunma Bakanlığı'nın hesabına yatırmak zorundasınız, bunu yatırmak zorundasınız."

Mahmut Tanal'ın ardından söz alan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "3 milletvekilimiz de o, bir ayı, 25 bin lirayı Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağışlayarak yaptılar" dedi.

'SİGORTASI YATMADIYSA İSTİFA EDECEĞİM'

Muş’un konuşması üzerine söz alan Tanal, vatandaşın bedelli askerlik yapmasının kanuni bir hak olduğunu belirterek, “Ancak hem milletvekili olacak hem sigortası yatacak. Meclis Genel Sekreteri karşımızda. Sigortası yattı mı, yatmadı mı? Yatmadıysa ben burada istifa edeceğim milletvekilliğinden. Ne hakkın var? Bu devlet hem milletvekilinin sigortasını yatıracak hem de maaşı yatacak” diye eleştirdi.

'BABANIN PARASI DEĞİL, DEVLETİN PARASI'

Tanal, “Kanun ne diyor? ‘Bu para genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına yatırılır’ diyor. Siz kalkıp, bu Askeri Kanun, bunu ‘Ben Mehmetçik Vakfına bağışladım’ diyorsunuz. Bu, senin babanın parası değil, devletin parası. İstediğin yere bağışlayamazsın” diyerek tepki gösterdi.

Bedelli askerlik yapan milletvekillerinin askerlik süresi boyunca maaş almaması, sigortalı olmaması gerektiğini belirten Tanal şöyle konuştu:

“Özür dileyin. Böyle çakma asker olmaz, çakma kahraman olmaz. Böyle bir şey olur mu? Sen geleceksin hem milletvekili olacaksın hem maaş alacaksın hem Genel Sekreterlik senin sigortanı yatıracak ve gelip diyeceksin ki, ‘Ben Mehmetçik Vakfına bağışladım.’ Senin babanın parası değil o! Nasıl o maaşı alırsın? Nasıl bilgi vermezsin?"

'ANAYASA HÜKÜMLERİNE GÖRE MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞME NEDENİ'

Tanal, TBMM Başkanvekillerine yönelttiği, ‘27’nci Dönem milletvekili olup askere giden var mı?’, ‘Maaş almış mıdır?’, ‘Almışsa hangi kanuna göre?’ sorularına karşı cevap olarak Sadi Bilgiç'in, "Bizim bilgimiz, haberimiz yoktur" dediğini aktardıktan sonra şunları söyledi: "Peki, bu ne demek? Maaş hesabına yatmış demek, sigortası yatmış demek. Peki sen bu parayı aldın, benim dediğimi inkar ediyorsun. 'Ben bağışladım.' Bunun mazereti olmaz. Hatta bu, Anayasa hükümlerine göre milletvekilliğinin düşme nedeni çünkü milletvekilliğiyle bağdaşan bir iş değil.”

ANKA