TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe maratonu başladı. TBMM Plan Bütçe Komisyon Toplantısında bütçeyi eleştiren dövizler taşıyan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “2023 bütçesi faizci, rantçı bir bütçedir. Kur korumalıyı koruyan bütçedir, zenginin bütçesidir” dedi.

TBMM'de bütçe görüşmeleri başladı: CHP'li vekilden dövizli tepki

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe maratonu başladı. Komisyon’da bugün 2023 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşülüyor.

Komisyon toplantısının yapıldığı TBMM Şeref Salonu’na ilk gelen CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin oldu. Girgin, Komisyon’a, üzerinde “Faize 565 milyar, çiftçiye 54 milyar ayıran bütçe” ve “Zengini abat eden, emekçiyi berbat eder bütçe” yazan iki dövizle geldi.

“VATANDAŞI KİM KORUYACAK"

Süleyman Girgin, “2023 bütçesi; faizci, rantçı bir bütçedir. 2023 bütçesinde iktidar çiftçiye 54 milyar lira ayırırken faize 565 milyar lira kaynak aktarmıştır. Yani çiftçiye ayırdığının tam 10 katını faizciye ayırmıştır. Sosyal yardımlara ayırdığı payın tam iki katını faizciye ayırmıştır. 2023 bütçesi, kur korumalıyı koruyan bütçedir, zenginin bütçesidir” dedi. Girgin, “Zenginin parasını vatandaş koruyacak da vatandaşı kim koruyacak” diye iktidara sordu.

"BU MESELEYİ SANSÜRLEMENİZ BİR TEZAHÜRDÜR"

Usul hakkında söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Bütçe tercihlerinin adaletsiz olduğunu düşünüyoruz. Değişmesi için de elimizden geleni yapacağız. Maalesef Meclis’imizin de saraydan gelen bütçenin bir virgülünün dahi değiştirmesine gücünün olmadığını biliyoruz” diyerek bütçe görüşmelerinin halka açılmasını ve canlı yayınlanmasını istedi.

Paylan, “Halkın bütçesi halktan kaçırılmasın. Burada kurulan sistem var, kameralar var. Bu kurulan sistemde ben kendimi görüyorum. Teknolojiden, uzaya gitmekten bahsediyor sayın hükümet, ama şu kameraların ucuna bir kablo bağlayıp sisteme verilmesi ve basının oradan görüntü almasının önüne geçiyor. Sansür yasası gündemdeyken bu meseleyi sansürlemenizin bir tezahürüdür” diye konuştu.

“MUHALEFETİN TEMSİLCİLERİNİN ORADA SESİ YOK"

Paylan, bakanların ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın konuşması canlı yayınlanırken kendilerinin yaptığı konuşmalarının canlı yayınlanmamasını eleştirerek, “Yalnızca sayın bakanlar konuşurken onları çekiyorlar. Akşam televizyonlara bakıyorsunuz, sayın bakanların icraatın içinden konuşmalarını dinliyoruz. 365 gün sayın bakanları, Sayın Cumhurbaşkanı’nı dinliyoruz televizyonlardan. Muhalefetin temsilcilerinin orada sesi yok. Bir gün milletin sesi olacak bütçe ile ilgili hesaplar, o günü de bize çok görüyorsunuz” dedi.

Muhalefet milletvekilleri, 2023 bütçesini eleştiren dövizler taşıdı.

(ANKA)