TBMM Genel Kurulu, yarın başkanlık seçimi için toplanacak. Dört adayın yarıştığı seçimlerin ardından gündemde güvenlik soruşturması ve barolar bulunuyor. Bu hafta yalnızca bir komisyon toplantısı planlanıyor

TBMM’de gündem başkanlık seçimi

BirGün ANKARA

Yargılamanın hızlandırılmasına dönük yargı paketinin yasalaşmasının ardından TBMM Genel Kurulu'nun yeni gündemi başkanlık seçimi olacak. TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un görev süresinin dolması nedeniyle Meclis Başkanlığı seçimi, yarın gerçekleştirilecek. Seçimde, AKP'nin ikinci kez aday gösterdiği Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz ile Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş yarışacak.

TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğuna denk düşen 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü turda en fazla oy alan aday, başkan seçilmiş olacak.

TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde ise kamuya girişte güvenlik soruşturmasını yeniden yasalaştıracak düzenleme var. Muhalefetin itiraz ettiği bu düzenleme, kamuda işe başlayacak kişilerin aileleri ile birlikte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına tabii tutulmasını öngörülüyor. Teklif yasalaşırsa kişilerin soyut gerekçelerle memurluğa başlaması engellenebilecek.

Güvenlik soruşturması teklifinin ardından TBMM Genel Kurulu'na baroların yapısını değiştirecek kanun teklifinin gelmesi bekleniyor. AKP'nin teklifleri yasalaştırması durumunda muhalefet partileri her iki düzenlemeyi de Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıyacağını açıkladı.

GÜNDEMDE TEK KOMİSYON

TBMM'nin bu haftaki tek komisyon toplantısı ise TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda gerçekleştirilecek. TSK'de disiplin uygulamasında düzenleme yapılması ile harekat etkinliğinin artırılması gerekçesiyle hazırlanan kanun teklifi, komisyonda ele alınaca