Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, CHP'nin İdlib'deki saldırıyla ilgili olağanüstü toplantı talebiyle ilgili konuştu.

TBMM'de kapalı İdlib oturumu salı günü toplanacak

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İdlib'de düzenlenen hava saldırısında 33 askerin şehit olmasının ardından yaptığı açıklamada, "Meclis salı günü toplanacak, Salı günü yapılacak görüşmeler neticesinde yeniden görüşebiliriz. Yarın verimli bir sonuç alınamayacağı için Genel Kurul'u toplantıya çağırmadığımı ifade etmek isterim" dedi.

Şentop'un açıklamaları şöyle:

"27 Şubat 2020 tarihinde İdlib’de 33 şehidimiz var. BTSK bu saldırıyı gerçekleştiren rejim güçlerine karşı operasyonlar gerçekleştirdi bunlar devam ediyor.

Bugün itibariyle CHP Genel Başkanı ve Grup Başkanvekilleri ve yeterli sayıda milletvekili tarafından meclisin olağanüstü toplantıya çağırılması talebi vardı. İç tüzüğün 7. maddesine göre meclisteki milletvekili tam sayısının 5'te 1'i ve üzerinde milletvekili bunu talep edebiliyor. Bu, tatil ve ara vermede yapılan bir talep. Fakat otomatik olarak olağanüstü toplantı gerçekleşmiyor. Meclis Başkanı'nın 7 gün içinde gereğini yerine getirme maddesi var.

Bu konuda Türkiye çok farklı siyasi görüşlerden partilerden birlik, beraberlik ve iyi niyetli hareket ettiğini de ifade edeyim. Fakat bu talebin gerçekleştirmek istediği şey, olan biten konusunda TBMM’nin bilgilendirilmesi ve görüşme, değerlendirme yapılması. Bunun için de yürütmede ilgili bakanların burada bulunması gerekiyor. Şu anda Milli Savunma Bakanı bölgede faaliyetleri yakından takip ediyor. Dolayısıyla yarın yapılacak bir toplantıda yürütmeden temsilci bulunması imkanı gözükmüyor.

Bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın imzasıyla salı günü Milli Savunma Bakanı’nın iç tüzük gereğince genel kurulu bilgilendirmesi yolunda bir talep yazısı geldi. Salı günü meclisimizi daha çok tatmin edecek bir görüşmenin yapılabileceğini takdir ediyorum. 7 günlük süre Cuma gününe kadar devam ediyor. Salı günü yapılacak toplantı olağanüstü toplantı kapsamında değil çünkü ara verme bitmiş olacak."

NE OLMUŞTU?

Dün (27 Şubat) akşam saatlerinde İdlib’de Türkiye askerlerinin hava saldırısı ile vurulduğu iddiaları sosyal medyada dolaşıma girdi. İlk anlarda bağımsız kaynaklarca doğrulanamayan iddiaların ardından gece yarısına doğru açıklama yapan Hatay Valisi, İdlib’in güneyinde Suriye’ye ait jetlerin saldırısı sonucu 9 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Valilik tarafından yapılan ikinci açıklamada 22, üçüncü açıklamada 29, dördüncü ve son açıklamada ise 33 askerin yaşamını yitirdiği bildirildi. Gelişmenin gündeme düşmesi ardından Saray’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı güvenlik zirvesi düzenlenirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin genel merkezinde kurmaylarıyla bir araya geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de genel merkezde kurmaylarıyla birlikte gelişmeleri takip etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Balıkesir programını iptal ederek Ankara’ya döndü. Saray’daki güvenlik zirvesinden Türkiye’nin sınırlarının mülteci göçüne açılması kararı çıktı. Kararın ardından mülteciler sınır kapılarına akın etmeye başladı. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise yaptığı açıklamada "Başkalarının aldığı kararların sonuçlarına biz katlanmayacağız" ifadelerini kullandı.