Meclis kulislerinde okulların açılması gibi TBMM’nin de 1 Ekim’de açılmasının ertelenebileceği konuşuluyor. AKP’nin salgına karşın, güvenlik soruşturması ve İş Bankası ile ilgili düzenlemeleri yasalaştırma acelesi nedeniyle TBMM’yi bir süreliğine açabileceği de ileri sürülüyor

TBMM’de salgın endişesi

■ BirGün/ANKARA

Salgın nedeniyle nisan ayında zorunlu tatile giren ve 48 günlük aradan sonra temmuza kadar çok sayıda tartışmalı düzenlemeyi yasalaştıran TBMM’nin yeni yasama yılının 1 Ekim’de başlamayabileceği ifade edildi.

Son olarak sosyal medyaya sınırlama getiren düzenlemeyi yasalaştıran ve 29 Temmuz’da 27’nci dönem üçüncü yasama yılına son veren TBMM’nin dördüncü yasama yılı 1 Ekim’de başlayacak.

Dokuzu milletvekili olmak üzere 44 personel ve üyesi salgınla mücadele eden TBMM’nin vakaların sonbaharda artma ihtimali nedeniyle zorunlu tatilini uzatabileceği öne sürüldü. AKP kulislerinden edinilen bilgiye göre, vaka sayılarında yaşanan artışın sürmesi durumunda iktidar partisi süre uzatım talebinde bulunacak. TBMM’de parti grupları anlaşırsa 1 Ekim’de “aç-kapa” yapılacak ve yasama çalışmaları bu yolla ertelenecek.

AKP’NİN ACELESİ VAR

İktidar partisinin bu konudaki en büyük “üzüntü”sü ise acele çıkarılması gereken bazı düzenlemeler oldu. Bunların başında güvenlik soruşturması uygulaması geliyor. Kamuya girişte güvenlik soruşturması yapılmasını hüküm altına alan düzenleme, 25 Haziran’da TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul’a gönderildi. Teklifte, arşiv araştırması, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk kez veya yeniden memuriyete ve kamu görevine atanacaklar hakkında soruşturma yapılması öngörüldü. AKP, salgın nedeniyle bu düzenlemeyi Genel Kurul’dan geçiremedi.

VARLIK FONU BEKLEMEDE

AKP’nin yeni yıla kalmasından “şikâyet ettiği” düzenlemelerin bir diğeri ise CHP’nin İş Bankası hisselerine yönelik taslak çalışma oldu. Yetkili kurullarında yapılan tartışmaların ardından teklifin taslağını hazırlayan iktidar partisi, Mustafa Kemal’in İş Bankası hisselerini CHP’ye veren vasiyetini “çok partili hayat” gerekçesiyle hükümsüz kılmak istiyor. AKP’nin Varlık Fonu’nun değerini artırmak için bu bankanın hisselerini Hazine’ye aktarmak istediği de ifade ediliyor. Bu düzenleme, henüz TBMM’ye sunulamadan salgın hastalığın hız kazanması nedeniyle yeni döneme bırakıldı.

TARIMIN İÇİNDEN ALKOL ÇIKTI

AKP’nin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan 1 Temmuz’da geçirdiği “Gıda, tarım ve orman alanında düzenlemelere ilişkin kanun teklifi” de 1 Ekim sonrasına bırakılan düzenlemeler arasında yer aldı. “Tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmelerinin engellenmesi” sunumuyla TBMM’ye gönderilen torba düzenlemenin içerisinde alkollü satış yapan yerler için yeni yaptırımlar da yer aldı. Muhalefet, bu düzenlemeye karşı direneceğini ifade edince son dönemde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmedi.


TBMM’nin salgın hastalığa karşı çalışma programı için AKP’nin eylül ayı ortasında “vakaların seyrine göre” diğer partilerin temsilcileri ile bir araya gelip takvimi ele alacağı ifade edildi.