TBMM'de yemin töreni başladı

Yeni sistemin ilk Meclis'i açılıyor. 600 milletvekili yemin edecek. Oturumu İYİ Partili Durmuş Yılmaz yönetiyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken locadaki yerini aldı. Erdoğan'a, TBMM Başkanlığı görevini devreden İsmail Kahraman, TBMM Geçici Başkanvekili olarak AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü eşlik etti. Oturumda ilk olarak Durmuş Yılmaz yemin etti. Yılmaz'ın yeminle ilgili hatırlatmalarından sonra 600 milletvekili yemin etmeye başladı.

SALONDAN NOTLAR

TBMM Genel Kurulu'ndan notlar şöyle:

tbmm-de-yemin-toreni-basladi-484196-1.

KILIÇDAROĞLU YEMİN ETTİ

  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mecliste yemin ederken, İYİ Parti İzmir Milletvekili Musavat Dervişoğlu yemin ettikten sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin elini sıktı. Ayrıca, CHP'nin tutuklu milletvekili Enes Berberoğlu'nun ismi okununca CHP'liler ayağa kalkıp alkışladı. Oğlu milletvekili seçilen Bülent Arınç da törenleri bir süre takip etti.

tbmm-de-yemin-toreni-basladi-484197-1.

  • TBMM Genel Kurulu'nda, 27. Dönem 1. Yasama Yılı başladı. Yemin törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Genel Kurul Salonunda bir süre sohbet etti.

  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ant içme töreni sırasında salondan çıktı. Bahçeli'nin salondan çıkması esnasında ayağa kalkan İyi Parti Milletvekili Hayati Arkaz, Bahçeli'nin elini öptü.

tbmm-de-yemin-toreni-basladi-484172-1.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis’e geldiğinde AKP'liler ayağa kalktı. MHP’nin de aralarında bulunduğu muhalefet partisi vekilleri oturmaya devam etti.
  • Meclis salonuna gelen ilk lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.
  • HDP Eş Genel Başkanları, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından salona geldi.
  • Büyükelçilerin çoğu da Meclis’teki yerlerini aldı.
  • CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, tutukluluklarına itirazların sonuçlanmamasından dolayı Meclis’te yerlerini alamadı.
  • Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkması nedeniyle bazı milletvekillerinin ayakta kaldığı, bazılarının da komisyon sıralarına oturduğu görüldü.
  • Seçimlere AKP listelerinden giren Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de yeminini AKP milletvekili sıfatıyla yaptı.
  • İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Meclis'te yemin töreni devam ederken sosyal medyada "Yeni yasama döneminde milletimizin bize verdiği görevi TBMM'de yerine getirecek olan değerli milletvekillerimize yürekten başarılar diliyorum. Memleketimiz için çıktıkları bu yolda, Rabbim yâr ve yardımcıları olsun" mesajı paylaştı.

SANDALYE DAĞILIMI

24 Haziran'dan önce yapılan ittifak yasası sayesinde bazı partiler seçime birlikte girdi. Bunun sonucunda TBMM'de toplam 7 parti yer aldı. TBMM'nin sitesinde yer alan bilgiye göre, sandalye dağılımı şöyle oldu:

AKP: 293

CHP: 142

HDP: 66

MHP: 49

İYİ Parti: 43

Saadet Partisi: 2

BBP: 1