TBMM’de ilk iki gün halkın acil ihtiyaçları yerine beş ayrı ülkeye yönelik savaş tezkereleri görüşüldü. CHP, İYİ Parti ve HDP’nin “sağlık”, “ekonomi” ve “siyasi baskılar” konulu gündem önerileri ise AKP'li ve MHP'li milletvekilleri tarafından reddedildi.

TBMM halka değil, savaşa açıldı

BirGün ANKARA

TBMM’nin 27’nci dönem dördüncü yasama yılının ilk iki Genel Kurul mesaisi, salgın hastalığın ardından derinleşen ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlar yerine savaş tezkerelerine harcandı.

İktidarın aldığı kararlar doğrultusunda gündemini belirleyen TBMM Genel Kurulu’nda, ilk gündem maddesi, TSK askerinin Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ile Lübnan'daki görev süresini uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkereleri oldu.

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen tezkereler ile askerin bu bölgelerdeki görev süresi bir yıl uzatıldı. Genel Kurul’un ilk gününde CHP'den, “Aile Hekimliği sisteminde görülen sorunların tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması"na ilişkin görüşme talebi geldi. İYİ Parti, “ Tıbbi cihaz ve medikal ürün sektöründe yaşanan sıkıntıların sağlık hizmetlerinde meydana gelecek muhtemel tehdide dönüşmesinin önlenmesi” konusunun ele alınmasını istedi. HDP’nin görüşme talebinde bulunduğu konu ise çok sayıda partilisinin seçme ve seçilme hakkının yok edilmesine gerekçe gösterilen, “Kobane olayları” oldu. Muhalefetin siyaset ve sağlık alanındaki görüşme talepleri, AKP'li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

TBMM Genel Kurulu’nun ikinci günü de savaş tezkeleri ile başladı. TSK askerinin Suriye ve Irak'taki görev süresinin uzatılmasına ilişkin hükümete verilen yetkinin uzatılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı tezkereleri kabul edildi. Böylece iki günde beş ayrı ülkedeki askerin varlığının sürdürülmesine yönelik kararlar alındı. Öte yandan hükümete, Irak ve Suriye’ye asker gönderme yetkisi veren tezkerenin süresi bir yıl uzatıldı.

318355

MUHALEFET KENDİ GÜNDEMİNİ BELİRLİYOR

İktidarın dayattığı gündem yerine halkın gerçek sorunlarına yoğunlaşacağını bildiren muhalefetin ikinci günde gündem dışı konuşmaları, “Pandemi sürecinde esnafın yaşadığı sorunlar” ile “HES barajlarının doğaya verdiği zararlar” üzerine oldu.

İYİ Parti’nin TBMM Genel Kurulu’nda ele alınmasını istediği konu, Samsun’da meydana gelen sel felaketi ve etkileri olurken CHP, salgının ekonomiye etkilerinin görüşülmesini istedi. HDP’nin grup önerisi ise helikopterden atılan vakaların araştırılması üzerine oldu. Üç grup önerisi de AKP'li ve MHP’li milletvekillerince reddedildi.