TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu toplanarak görevlendirme yaptı. Komisyon başkanlığı, başkanvekilliği ve sözcülüğü AKP'li vekillerden, katip üye ise MHP'li vekilden seçildi. EŞİK, "Bu seçim sonuçları, komisyonun iktidar söylemleri dışında herhangi bilgi ve politika üretemeyeceğini bir kez daha gösterdi" dedi.

TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu'nda görevlendirme yapıldı: 'Cumhur İttifakı kendi kendini seçti'

Meclis'te kadına yönelik şiddete ilişkin oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda görevlendirmeler partilerin milletvekili sayısına göre yapıldı. Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) EŞİK tarafından yapılan açıklamada, "İktidar bloğu kendi seçimini kendi yaparak, kendi kendini seçti" diyerek tepki gösterdi.

9 Mart 2021 tarihinde, “Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi” amacıyla bir Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu.

Komisyon, 21 Nisan 2021 Çarşamba günü saat 13.30'da toplanarak görev paylaşımı yaptı.

Komisyon başkanlığına AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, başkanvekilliğine ise AKP Antalya Milletvekili Tuğba Vural Çokal seçildi.

AKP Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek komisyon sözcülüğüne, MHP Konya Milletvekili Esin Kara katip üyeliğe seçildi.

Partilere göre komisyon üyeleri şöyle sıralandı:

AKP - 10 milletvekili: Mehmet Şükrü Erdinç-Adana, Tuba Vural Çokal-Antalya, Pakize Mutlu Aydemir-Balıkesir, Nilgün Ök-Denizli, Mahmut Atilla Kaya-İzmir, Habibe Öçal-Kahramanmaraş, Hacı Ahmet Özdemi- Konya, Öznur Çalık-Malatya, Yelda Erol Gökcan-Muğla, Çiğdem Erdoğan Atabek-Sakarya

CHP - 4 milletvekili: Gamze Taşcıer- Ankara, Aysu Bankoğlu-Bartın, Suzan Şahin-Hatay, Neslihan Hancıoğlu-Samsun

HDP - 2 milletvekili: Filiz Kerestecioğlu Demir-Ankara, Semra Güzel-Diyarbakır

MHP - 2 milletvekili: Hayati Arkaz-İstanbul, Esin Kara-Konya

İYİ Parti - 1 milletvekili: Şenol Sunat-Ankara

"İKTİDAR SÖYLEMLERİ DIŞINDA POLİTİKA ÜRETEMEYECEK"

EŞİK konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, komisyondaki görev paylaşımının bilgi ve deneyime dayalı liyakat kriterleri çerçevesinde yapılmasınının önerildiğini anımsatarak, "Buna rağmen her zamanki gibi, TBMM’deki partilerin vekil sayısını esas alan bir görev paylaşımı yapıldı" ifadelerini kullandı.

EŞİK açıklamasında, şunlar ifade edildi: "Bu nedenle muhalefet partileri aday göstermedi ve oylamaya katılmadı. Böylece iktidar bloğu kendi seçimini kendi yaparak, kendi kendini seçti. Komisyon başkanlığına AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, başkanvekilliğine ise AKP Antalya Milletvekili Tuğba Vural Çokal seçildi. AKP Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek komisyon sözcülüğüne, MHP Konya Milletvekili Esin Kara katip üyeliğe seçildi. Katılımcılıktan ve demokratik işleyişten uzak olan bu seçim sonuçları, komisyonun iktidar söylemleri dışında herhangi bilgi ve politika üretemeyeceğini bir kez daha gösterdi."

"Nitekim, muhalefet partilerinden mazeret belirtilmesine rağmen, Komisyon 22.04.2021 Perşembe günü tekrar toplanmaya karar verdi" ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar hatırlatıldı:

"Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) 20 Nisan 2021 günü yaptığı basın açıklaması ile Komisyonun iktidar bloğundan olan üyelerini, İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme girişimlerine derhal son verilmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması için girişimlerde bulunmaya çağırmıştı."