TBMM’nin en önemli gündem maddesi, Kanal İstanbul projesini üstlenen şirketin olası ‘batık borçlarını’ kurtarma amacı taşıyan düzenleme olacak. Kamu İktisadi Teşebbüsü’ndeki denetleme de sürecek.

TBMM’nin derdi Kanal İstanbul

BirGün ANKARA

Pandemi sürecinde açlık sınırının altında maaşlarla yaşamaya çalışan yurttaşın problemleri her geçen gün artarken iktidarın gündemi yine yandaşını kurtarma düzenlemesi olacak.

Reform, eylem planı, teşvik paketleri duyurularını dillendiren ancak bunları hayata geçirmek için herhangi bir adım atmayan iktidar, “Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun”a geçici madde eklemek için TBMM Genel Kurulu’nu toplayacak.

Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta, görüşülecek torba kanun teklifi ile adrese teslim düzenleme görüşülecek. Torba teklifin yasalaşması durumunda, geçen yıl 15 Mart’tan sonra ihalesi yapılan ancak uygulama sözleşmesi imzalanmayan, yurtdışından finanse edilecek projeler kapsamında, bakanlığa bağlı özel bütçeli kamu idarelerinin imzalayacakları borç üstlenim anlaşmalarına bakanlık taraf olabilecek. Şirketin borcunu ödeyememesi durumunda finansörlere ödeme Hazine bütçesinden yapılacak. Muhalefet partileri, bu düzenleme ile Kanal İstanbul Projesi’nde rol alacak Rönesans Holding için hazırlandığını kaydetti.

Teklifin komisyon görüşmelerinde itirazlarını sıralayan muhalefete yanıt veren AKP’li milletvekilleri, “Genel Kurul’da önerge sunar taleplerinizi iletirsiniz” dedi.

Teklife ilişkin muhalefet şerhlerinin bugün tamamlanması bekleniyor.

Meclis Genel Kurulu’nda bu düzenlemenin ardından Türkiye ile çeşitli ülkeler arasında imzalanan uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa teklifleri ele alınacak.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nun denetim mesaisi de kaldığı yerden devam edecek. Yapılan planlama çerçevesinde yarın Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü’nün, Çarşamba günü Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün ve Karadeniz Bakır İşletmesi’nin Sayıştay Denetim Raporları görüşülecek. Kurum temsilcileri, milletvekillerine bilgi verecek.

TBMM’de ayrıca Çarşamba günü Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu toplanacak. Komisyonda Adalet Bakanlığı ile ön ödemeli menkulden zarar gören yurttaşların temsilcileri konuşacak. TBMM’de Salı ve Çarşamba günleri grup toplantıları kapsamında parti genel başkanları birer konuşma yaparak gündemi değerlendirecek.