Meclis’in işlevsiz hale geldiği tescillendi. AKP, muhalefetin oylarıyla reddedilen güvenlik soruşturması teklifini yeniden Genel Kurul’a getirdi. Meclis İçtüzüğü’ne aykırı oylamaya muhalefet tepki gösterdi.

TBMM’nin işlevsizliği bir kez daha tescillendi: Meclis’e darbe

BİRGÜN/ANKARA

Başkanlık sistemine geçişle birlikte ülkede ‘tek adam’ rejimi giderek güçlenirken Saray ittifakının aparatı haline gelen Meclis’in işlevini yitirdiği bir kez daha tescillendi. İktidar partisi, Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’nde açıkça ifade edilen, “Maddelerine geçilmesi kabul edilmeyen teklifler reddedilmiş sayılır. Reddedilen kanun teklifleri, bir yıl içerisinde yeniden TBMM’ye sunulamaz” hükmünü çiğnedi. Bir gün önce reddedilen güvenlik soruşturması teklifi, Genel Kurul gündemine yeniden getirildi. Muhalefetin oylarıyla reddedilen teklif, AKP ile MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop muhalefete tehditler savurdu.

Önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP milletvekillerinin yeterli çoğunluğu bulamaması nedeniyle muhalefet milletvekilleri, kamuya girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasına uygulamasına yönelik teklifin reddedilmesini sağladı. Genel Kurul’u yöneten CHP’li TBMM Başkanvekili Haydar Akar el kaldırma yöntemiyle yapılan oylamanın ardından teklifin maddelerine geçilmesinin reddedildiğini duyurdu. Genel Kurul’da yaşanan tartışmalar, Başkanlık kürsüsü arkasındaki bölüme taşındı. TBMM Başkanı Şentop, bu bölüme gelerek usul tartışması yapması için CHP’li Akar’dan Genel Kurul’u yeniden açmasını istedi. Ancak Akar, salona geri dönerek birleşimi kapattı.

ŞENTOP’TAN TEHDİT

Bu sonucun ardından içtüzük gereği bir yıl boyunca gündeme gelemeyecek teklif için harekete geçen Şentop, Genel Kurul’da usul tartışması yapılmasına ve teklifin yeniden gündeme alınması için TBMM Başkanlık Divanı’nı olağanüstü toplantıya çağırdı. Toplantıdan usul tartışması yapılması yönünde karar çıkmasını sağladı. Başkanlık Divanı toplantısına ilişkin bir açıklama yapan Şentop, teklifi bir gün önce reddeden Genel Kurul’un yeniden oylama yapacağını söyledi. Böylece, TBMM Genel Kurulu’nda reddedilen bir teklif, bir yıllık süre beklenmeden yeniden görüşüldü ve maddelerine geçilmesi bu kez kabul edildi.

MUHALEFET AYM’YE GİDİYOR

AKP’nin oyunun kurallarını değiştirmek istediğini kaydeden muhalefet temsilcileri, yaşanan bu durumun Anayasa ihlali olduğunu söyledi ve Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurma kararı aldı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konu hakkında Meclis’te art arda açıklamalarda bulundu. CHP’li Özel, “Meclis Başkan, Cumhur İttifakı’nın arzuhalcisi haline dönmüş durumdadır. Meclis’i hiçe sayan bir anlayış, şimdi de Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak, kural tanımamaktır” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da “İçtüzük maddeleri yoruma açık değildir. Beğenmediğiniz parlamento kararlarını, milletvekillerinin iradesini yok sayarak değiştirmeye çalışmaktır” açıklaması yaptı.

AKP’LİLER RAHATSIZ İDDİASI

Kaybettiği seçimi, Anayasa’yı ve Meclis iradesini çiğneyerek yeniden gündeme alan AKP’de milletvekilleri arasında da farklı görüşler olduğu öne sürüldü. AKP’li bazı milletvekilinin, arşiv araştırmasına ve soruşturmayı yapacak kurulda görevli personele itiraz ettiği için kasıtlı olarak oylamaya katılmadığı öne sürüldü.

TEKLİFTE NE VAR?

Kamuya girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yasalaştırmak isteyen teklifle, bu soruşturmaların niteliği, kimlere yapılacağı ve kimler tarafından değerlendirileceği belirleniyor.

Daha önce Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda, kamu kurum ve kuruluşu niteliğinde olmayan ancak ileri teknoloji gerektiren AR-GE faaliyetleri, bilişim teknolojileri ve savunma sanayi gibi sektörlerde çalışacak kişiler, söz konusu soruşturma ve araştırmadan geçecek. Güvenlik soruşturması MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki amirler tarafından yapılacak. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yürüten kişiler, ancak kendilerine iletilen taleple sınırlı olarak bilgi ve belgeye erişmeye yetkili olacak. “Üst kademe kamu yöneticiler” ve kapsamı belirsiz olduğu için eleştirilen, “Milli güvenlik açısından stratejik öneme sahip proje, birim, tesis hizmetlerinde çalışacak kişiler” de güvenlik soruşturmasına tabi tutulacak.