TBMM Genel Kurulu'nda Meclis Başkanı seçiminin ikinci tur oylaması sona erdi. İkinci tur seçiminde hiçbir aday üye tamsayısının üçte ikisinin oylarını alamadı. AKP ve MHP'nin adayı Numan Kurtulmuş üçüncü turda TBMM'nin 30. başkanı seçildi. Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli, görevi 30. TBMM Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş'a devretti.

TBMM'nin yeni başkanı Numan Kurtulmuş oldu

TBMM Genel Kurulu, yeni Meclis Başkanı'nı seçmek üzere toplandı.

TBMM Başkanlığı seçiminin birinci turunda adaylar seçilebilmek için gerekli olan 400 oya ulaşamadı.

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan birinci tur oylamada 586 milletvekili oy kullandı.

AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 317, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 42, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 16, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 20, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay 3 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı.

Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan üye tam sayısının üçte iki (400) çoğunluğuna ulaşamadı.

TBMM Başkanlığı seçiminde ikinci tura geçildi.

İkinci turda da adaylardan hiçbiri TBMM Başkanı seçilebilmek için üye tamsayısının üçte ikisinin oylarını alamadı ve üçüncü tura geçildi.

Üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy arandı. AKP ve MHP'nin adayı Numan Kurtulmuş, ilk turda 317, ikinci turda 321, üçüncü turda ise 321 oy alarak TBMM'nin 30. başkanı seçildi.   

İLK AÇIKLAMA

Meclis Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş, ilk açıklamasında "Umut ediyoruz ki, Meclis'teki bütün siyasi partilerle birlikte son derece verimli ve olumlu çalışma ortamı oluşması için biz elimizden gelen her türlü fırsat ve gayreti ortaya koyacağız" dedi.

ESKİ BAKANLAR YEMİN ETTİ

TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmeyen milletvekilleri yemin etti.

Genel Kurul'da, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da aralarında bulunduğu eski kabine üyesi bakanlar ile 3 milletvekili yemin etti.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AKP Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, yemin etmek üzere kürsüye geldiğinde, önce Genel Kurulu selamladı, daha sonra ant içti.

Bahçeli, TBMM İçtüzüğüne göre milletvekillerinin, yemin töreni için kürsüde bulundukları sırada sadece yemin metnini okumaları gerektiğini, bunun dışında herhangi bir ifade kullanmamaları gerektiğini belirtti.

Devlet Bahçeli'nin ant içmesi için kürsüye davet ettiği Vedat Bilgin, yeminini tekrar etti.

Eski Milli Eğitim Bakanı, AKP Ordu Milletvekili Mahmut Özer de TBMM Geçici Başkanı Bahçeli'nin uyarısı üzerine yeminini tekrarladı.

TBMM İçtüzüğüne göre, yemin törenine katılamayan milletvekilleri, katıldıkları Genel Kurul toplantısının ilk birleşiminde yemin ediyor.

YENİ KABİNE ÜYELERİ YEMİN ETTİ

Yeni kabine üyeleri TBMM Genel Kurulu'nda ant içti.

Genel Kurulda, yeni kabine üyelerinin isimleri ve görevleri okundu.

TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli, "Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve sayın bakanlara görevlerinde başarılar diliyorum. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Bahçeli, daha sonra yeni kabine üyelerini yemin etmeleri için Genel Kurul Salonu'na davet etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TBMM Genel Kurulu'nda ant içti.