Yaklaşık 45 bin hastanın tedavi gördüğü özel diyaliz merkezleri, artan maliyetler nedeniyle kapılarına kilit vuruyor. TBV Başkanı Erk, acil çözüm talebinde bulunarak “Hastaların böbreği iflasa doğru gidebilir” dedi.

TBV Başkanı Erk: Hastaların böbreği iflasa doğru gidebilir

Türkiye'de 70 bine yakın böbrek yetmezliği hastası, haftada ortalama 3 gün hemodiyalize giriyor. Bu hastaların yaklaşık 45 bini özel diyaliz merkezlerinden hizmet alıyor. Sayısı 306'yı bulan özel diyaliz merkezleri artan maliyetler nedeniyle kapısına kilit vurma tehlikesiyle karşı karşıya.

Avrupa'da ortalama 250-300 euro, ABD'de 250 dolar olan diyaliz seans ücretleri Türkiye'de güncel kurla 28 euroya denk geliyor. 1979 yılından beri sigorta kapsamında geri ödeme listesinde bulunan diyaliz hizmetlerinde ücretler, Sağlık Uygulama Tebliğ (SUT) ile belirleniyor ve hastadan ücret alınmadan, SGK tarafından karşılanıyor. Şubat 2022'den bu yana diyaliz seans ücreti 517 TL olarak ödeniyor. Ancak sektör temsilcileri, bu fiyatla ayakta kalmanın mümkün olmadığına dikkat çekiyor.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı (TBV) Timur Erk, özel diyaliz merkezlerinin kamudan büyük bir yükü aldığına dikkat çekerek "Bu merkezlerimiz ve on binlerce hastanın böbreği iflasa doğru gidebilir. Eğer bu sektörün elinden tutulmazsa ne yazık ki bu merkezlerde baktığımız hastalar ciddi şekilde sıkıntı yaşayacak. Hasta başı ücretlerinde acilen bir düzenlemeye gidilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Timur ErkTimur Erk

Erk, zamların merkezleri vurduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Akaryakıt zamları geldi, işletme malzemelerinde çok büyük artışlar oldu, ilaveten kira giderlerinde de ciddi artış oldu. Dolayısıyla seans ücretlerinde mutlaka yeni bir düzenlemeye gidilmesi lazım. Diyaliz hastalarımızın çoğunluğu haftada 3 kez diyalize girmek zorunda. Bunun ötelenme, ertelenme imkânı yok. Bu hastaların sıra bekleme şansı da yok.”

20 MERKEZ KİLİT VURDU

Ankara Ticaret Odası (ATO) Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Raşit Mandıroğlu, “Birkaç yıl öncesine kadar 327 diyaliz merkezi iken şu anda bu sayı 306'ya düştü. Bu 20 küsur diyaliz merkezi kapısına kilit vurmak zorunda kaldı” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu an diyaliz seans ücreti 517 TL. Hastanın evinden alınıp bırakılması, tıbbi tedavisi, ilaçları serumları, sarf malzemesi, doktor hemşire hizmeti dahil hepsi içinde 517 TL'ye hizmet veriyoruz. Bugün 306 diyaliz merkezi, Türkiye'deki hastaların yüzde 70'ine hizmet veriyor. Bu da 45 bin kişi demek. 45 bin hastamızın mağdur olmaması için, bizlerin kamu hizmeti niteliğinde iş yaparken zor duruma düşmemesi ve 1979'dan beri geri ödemeye girmiş bir sistem içerisinde varlığımızı sürdürebilmemiz için, rakamlarımızın acilen yükseltilmesi gerekiyor. En az yüzde 50 zam gelmesi gerekiyor ki diyaliz merkezleri ayakta kalabilsin.”

Raşit MandıroğluRaşit Mandıroğlu

DHA