TCDD'de son bir ayda Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası üyesi üç kişi daha farklı illere istekleri dışında görevlendirilerek sürgün edildi. TCDD’de sürgün edilen sendika üyelerinin sayısı ise 17'ye ulaştı.

TCDD'de sürgün edilen demiryolları emekçilerinin sayısı 17 oldu

İSMAİL ARI

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yönetimi üç yeni Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesini daha başka şehirlerde görevlendirerek sürgün etti. Son sürgünlerle birlikte toplam 17 BTS üyesi demiryolları emekçisi sürgün edildi.

“Sürgün edilen arkadaşlarımız adına açtığımız davalar neticesinde beş dava için yürütmeyi durdurma kararı aldık” diyen BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş,” Nakil ve görevlendirme adı altında yapılan sürgünlerin bir gerekçesi olmadığı için mahkemeler bizi haklı bularak yürütmeyi durdurma kararları veriyor. Farklı şehirlere yapılan görevlendirmeler tamamen keyfidir. Genel merkez yöneticisi ve işyeri temsilcisi arkadaşlarımız Anayasa aykırı olarak sürülmüştür” dedi.

İKİ DEFA SÜRGÜN EDİLDİ

Keyfi görevlendirmeler karşısında mücadele ettiklerini de vurgulayan Bektaş, “İzmir’de görev yapan bir arkadaşımız bir başka kente geçici görev adı altında sürgün edildi. Mahkemeye taşıdık ve yürütmeyi durdurma kararı verildiği için arkadaşımız yeniden İzmir'e döndü. Ancak kısa bir süre sonra arkadaşımız yeniden başka bir kente gönderilerek sürgün edildi” diye konuştu.

SENDİKALI OLDUĞUMUZ İÇİN SÜRGÜN EDİLDİK

BTS Adana Şubesi yöneticisi Turan Erdoğan’a da Adana’da görev yapmasına rağmen Osmaniye’de görevlendirildiği bildirildi. TCDD yönetimi tarafından sadece sendika üyesi olduğu gerekçesiyle sürgün edildiğini söyleyen Turan Erdoğan, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Bu görevlendirme tamamen benim isteğim dışındadır ve bu nedenle de sürgündür. TCDD yönetimi tamamen BTS’ye yönelik bir karşı tutum içerisinde. Benden önce de 16 arkadaşımız sürgün edildi. Dik durduğumuz için, yanlışları söylediğimiz için ve biat etmediğimiz için sürgün edildik” dedi.

“TCDD yönetimi yasaları yok sayarak ve de yasaları çiğneyerek bizleri sürgün ediyor” diyen Turan Erdoğan, “Bu güne kadar hiçbir zaman biat etmedik ve etmeyiz. Osmaniye’ye görevlendirildim ama gittiğimde kalacak yerim yok. Orada evim yok ama orada çalışmam isteniyor. 4688 sayılı kanuna göre sendika yöneticiler kendi istekli dışında görevlendirmeler ile şehir değiştiremezler. Yasada bu ifadenin çok açık olmasına rağmen sürgün edildik” diye konuştu.