TCDD, Türkiye'den Çin'e yola çıkan ilk ihracat treninin Maltepe’den Halkalı Garı'na döndüğünün ortaya çıkması ardından yaptığı açıklamada, "Trenimiz Çin’den gelen ilave talepler için Halkalı İstasyonu’na uğramıştır" iddiasında bulundu.

TCDD’den, Çin’e gidecekken Maltepe’den dönen trene ilişkin açıklama: Yoldan dönmedik, uğradık

TCDD Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katıldığı törenle İstanbul'dan Çin'e uğurlanan "ilk ihracat treni"nin Maltepe istasyonundan Halkalı Garı'na geri getirilmesi ile ilgili açıklama yaptı.

TCDD Taşımacılık AŞ tarafından Twitter'dan yapılan açıklamada “Trenimiz, törenimizin ardından Çin’e doğru yola çıkmadan hemen önce, gümrükleme işlemleri ve Çin’den gelen ilave talepler için Halkalı İstasyonu’na uğramıştır. Bu gece (dün) Halkalı’dan Köseköy’e gelerek Çin yolculuğuna devam edecektir. Trenimizin 12 gün içinde Çin’in Xian şehrine ulaşması hedeflenmektedir.

Bu süreçler yük taşımacılığında rutin sayılan ve tamamlanması gereken işlemlerdir. Türkiye’den hatta Avrupa’dan Çin’e kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığının demir yolu aracılığı ile yapılabilmesi, ülkemizin hayata geçirdiği Marmaray Projesi ve Anadolu boyunca kesintisiz hale getirilmiş demir yollarımız sayesinde mümkün olmuştur” ifadeleri yer aldı.

Açsıklamanın devamında ise, trene ilişkin durumu ortaya çıkaran Birleşik Taşımacılık Sendikası, ‘hainlik’le suçlandı: “Demiryolu taşımacılığında ülkemizin menfaatleri gereği yaptığımız büyük işleri her zaman teveccühle karşılayan halkımızın, başarılarımızı gölgelemek isteyen, kurgulanmış, haince duygular taşıyan yaklaşımlara itibar etmeyeceğinden eminiz."

NE OLMUŞTU?

B/S/H firmasına ait buzdolabını Çin’e ihraç edecek yük treni İstanbul’dan 4 Aralık'ta Kazlıçeşme istasyonundan yola çıkmış, trenin sokağa çıkma yasağına saatler kala yola çıkması Marmaray hattında yolcu taşımacılığını kesintiye uğratmıştı. Demiryollarında örgütlü Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, trenin Maltepe’den Halkalı’ya geri döndüğü ve nerede olduğunun bilinmediğini iddia ederek tepki göstermişti. Evrensel'in sorularını yanıtlayan BTS Genel Başkanı Murat Oral istasyonlardan aldıkları bilgiye göre trenin Maltepe’den Halkalı’ya döndüğünü ve şu an nerede olduğunun bilinmediğini söyledi. Yetkililer bu trenin nerede olduğunu açıklamalıdır” diyen Oral, şov yapmak uğruna Marmaray’ın felç edildiğini dile getirdi.