Ankara’daki tren kazasından sonra güvenlik önlemlerini artırması beklenen TCDD yüzlerce yolcunun hayatını riske atan bir talimata imza attı. TCDD, Ankara Gar ve Esenkent hattına artık kılavuz tren çıkartmıyor. Kılavuz tren olmadığı için, hattın kontrolünü ilk sefere çıkan ve yola düşük hızla başlayan Yüksek Hızlı Tren yapıyor

TCDD’DEN skandal önlem: İlk sefer yolcularına ‘mayın eşeği’ görevi!

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net

Ankara-Konya hattında 13 Aralık’ta yaşanan tren faciasının ardından TCDD Genel Müdürlüğü’nün talimatı ile 16 Aralık’tan bu yana kılavuz tren, yol kontrolüne çıkmıyor. Kılavuz trenin görevini yüzlerce yolcu ile sefere çıkan günün ilk treninin yaptığı ortaya çıktı.

TCDD Genel Müdürlüğü, 9 yurttaşın yaşamını yitirdiği kazadan sonra YHT Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürlüğü’ne Ankara YHT Gar ile Esenkent YHT Gar arasındaki hat üzerinde işletilen kılavuz trenin, bir süre görev yapmaması talimatı verildi. TCDD Genel Müdürlüğü’nün bu kararından sonra hatta bir sorun olup olmadığına ilişkin denetleme işi, sabah ilk seferi yapan ve 300 dolayında yolcu taşıyan trene kaldı. Kılavuz trenin olmayacağı ilk 25 kilometrelik bölümde düşük hızla hareket edecek olacak YHT, geri kalan 12 kilometrelik yolda ise 160 kilometre hıza çıkacak.

GÖZLE KONTROL
Edinilen bilgiye göre, YHT’nin ilk 25 kilometrede 50 kilometre hızla hareket etme kararının, yolda çökme ya da titreme tespit edildiğinde ya da saldırı amaçlı yola konulan bir madde bulunduğunu gördüğünde durabilmesini sağlayabilmek amacıyla alındı. İlk trenin yolculuğunu kazasız tamamlaması durumunda diğer trenler normal hızlarında sefere başlayacak.

BirGün’e konuşan demiryolcular, bunun anlamsız bir yöntem olduğunu ve kontrol edilmeyen 12 kilometrelik yolda 160 kilometre hızla hareket edileceği için ciddi yaşamsal riskin ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu: “Kazaya sinyalizasyon olmaması nedeniyle haberleşmenin telefon ya da telsiz yardımıyla yapılması, makasların insan eliyle değiştirilmesinin yol açtığı biliniyor. Şimdi hem yine yolcu taşıyan YHT’deki makiniste yol kontrolü işi bırakılıyor hem de bu tren kılavuz trendeki teknik olanaklara sahip olmadığı için faciaya davetiye çıkartılıyor.”

Talimat yazısında kılavuz trenin görev çıkmama nedenine ilişkin bir açıklama yapılmadı. Ayrıca yeniden göreve başlaması ile ilgili bir tarih de açıklanmadı.