TCDD, emek örgütlerine Soma anması için tren vermedi

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden katliamının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen adım atmayan AKP hükümeti bu kez emek örgütlerinin anma eylemini engelledi. Madencileri anmak ve taşeronlaşmaya karşı bir miting düzenlemek için kitle halinde İzmir'den Soma'ya gitmek isteyen DİSK, KESK, TMMOB VE TTB TCDD tarafından 'vagon' yok diye geri çevrildi.

DİSK, KESK, TMMOB VE TTB Soma'daki maden faciasının 1. yıldönümünde Soma'da miting yapma taleplerini 5 Mayıs'ta KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Genel Başkanı aracılığı ile Ankara'da TCDD Genel Müdürü'ne iletti. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı'nın aktardığına göre İzmir'den Soma'ya 10 vagonlu bir tren tahsis edildi. Ancak sonrasında TCDD bilinmeyen bir kişi tarafından baskıya alındı ve 'vagon' olmadığı bilgisi verildi.

'BİLİNMEYEN GÜÇLER TCDD'YE BASKI YAPTI'
Memiş Sarı, "Soma'ya İzmir'den gidecek arkadaşların bir trenle gitmesi ve dönmesi konusunda mutabakata varıldı. Fiyatta anlaşıldı. Hatta sekiz vagonlu trene 2 vagon daha eklenmesi 10 vagonun taşıma yapacağı tren tahsis edildi. Ancak, 9 gün içinde bilinmeyen güçlerin TCDD'ye yaptığı baskı sonucu dün bize TCDD'den 'Vagon olmadığı için tren veremiyoruz' bilgisi verildi. Böylece kara trenin Soma'ya gidişi engellendi" dedi.

Memiş Sarı Soma'ya gitmeleri için kendilerine tren verilmemesindeki amacın hükümetin Soma'ya bir yıl boyunca bir şey yapmaması olduğunu belirtti. Sarı, kitlesel mitingin Haziran seçimleri öncesi kendi aleyhlerine bir durum yaratacağını düşündükleri için TCDD'ye baskıyla trenin tahsisinin önlendiğini öne sürdü.

Memiş Sarı tüm engellemelere rağmen, 16 Mayıs 13.00'te Soma'da olacaklarını söyledi. Sarı, Soma'ya özel araçlara ve otobüslerle gideceklerini gerekirse yürüyeceklerini de belirterek facianın yıl dönümünde ailelerin yanında olacaklarını ekledi. 

Canlı Blog | Unutmayacağız, dayanışacağız, hesap soracağız!

'Patron' medyası Soma katliamının yıldönümünü nasıl gördü?

Işık yeraltında kaldı

Yüreğimiz Soma’da, öfkemiz sokakta!

Soma madenci yakınları için toplanan 6 milyon lira nerede?