TCDD Genel Müdürü bir hafta önce “Anlık takip yapıyoruz” demişti

SEBAHAT KARAKOYUN

Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği Yüksek Hızlı Tren (YHT) faciasının nedenleri konusunda yetkililer net bir açıklama yapmaktan kaçınırken ilk bilgiler kazanın Çorlu’da olduğu gibi ihmalden kaynaklandığını ortaya koydu.

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın bir hafta önce KİT Komisyonu’nda “iddialı” açıklamalar yaparak, altyapı ve bakım için bu yıl 7.5 milyar lira kaynak ayrıldığını, trenlerin faaliyetleriyle ilgili “anlık takip yaptıklarını” savundu.

TBMM KİT Komisyonu, 6 Aralık’ta TCDD Genel Müdürlüğü’nün hesaplarını inceledi. TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, muhalefet milletvekillerinin Çorlu’daki tren kazasının nedenleri ve alt yapı sorunlarıyla ilgili ısrarlı sorularıyla karşı karşıya kaldı.

Altyapı eksikliği eleştirilerine “Trafik işletme sistemi kurularak altyapıda trenlerimizin faaliyetleri anlık takip edilmektedir” diyen Apaydın, son 15 yılda altyapı ve bakım işlemleri için 60.7 milyar lira tutarında yatırım yaptıklarını iddia etti. Apaydın, 2018 yılı için ayrılan 7.5 milyar liranın tamamını da yıl sonuna kadar harcayacaklarını söyledi.

“24 saat kamera kontrolü var” açıklaması

İsa Apaydın, hızlı tren hatlarının tamamının kameralarla 24 saat kontrol edildiğini savunarak, “Buralar kamera kontrolü, merkezden kontrol edildiği gibi hat boyu da görevli personellerimiz var. Tabii hatların zaman zaman tahrip edilmesi dolayısıyla dışarıdan hatta girişler olabiliyor. Bunların sürekli kontrolleri devam etmektedir. Bu konuda biz elimizden gelen, bu tür doğadaki değişme, atmosferik koşullardaki değişmelere karşı gerekli tedbirleri almak için gayret ediyoruz” dedi.