BTS MYK üyesi Ahmet Eroğlu, yaşanan tren faciasından ders alınmadığını ve YHT’nin ilk seferi gerçekleştiren ve yüzlerce yolcu taşıyan treni test nesnesi yerine koyduğunu belirterek tepki gösterdi

TCDD, insanları test nesnesi yerine koyuyor

BİRGÜN / ANKARA

TCDD Genel Müdürlüğü’nün talimatı ile Ankara YHT Gar-Esenkent-Ankara YHT Gar arasında kılavuz treni çalışmayacak ve Ankara Gardan çıkan ilk tren Sincan’a kadar azami 50 km/saat hızla hareket edecek olması tepki çekti. TCDD Genel Müdürlüğü’nün Trafik ve istasyon Yönetimi Servis Müdürlüğü’ne verdiği talimata ilişkin açıklama yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), yüzlerce insanın test nesnesi yerine konulmasının kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

BTS MYK üyesi Ahmet Eroğlu, bu düzenlemenin sinyalizasyonsuz hatlarda yüksek hızlı tren işletmeciliğinin risklerini üstü örtük teyit ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bu düzenleme yaşananlardan ders alınmadığını gösteriyor. Düzenlemede, hat kesiminde bir süre kılavuz tren çalıştırılamayacağı belirtilerek, Ankara-Sincan arasında çalıştırılacak ilk trenin seyir hızları düşürülmüştür. Yolculu olarak hareket edecek ilk trenin kılavuz tren olarak çalıştırılacağının bir kabulüdür. İnsanları test nesnesi yerine koyan böylesi bir işletme mantığını kabul etmek mümkün değildir. Ayrıca düzenlemede Ankara-Sincan arasında işleyecek ilk trenin hızına 50 km/saat bir kısıtlama getirilmekte ancak ilk tren sonrasında işleyecek trenler için daha önce varolan hızlar kısıtlanmamaktadır. Bu durum hattın facia öncesi koşullar altında tekrar işletilmeye çalışılmasından başka bir anlam taşımamaktadır. Bunun sonuçları da ne yazık ki yaşanan facia ile görülmüştür.”

Sorumluluk üç kişiye yüklendi

9 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan tren faciasına ilişkin bağımsız bilirkişi incelemesi ya da idari soruşturmanın tamamlanması dahi yapılmadığına vurgu yapan Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Facianın olduğu gün görev başında olan üç demiryolu çalışanı hakkında tutukluluk kararı verildi. Yetki sahibi olanların, verdikleri kararların sorumluluklarını alacak cesareti göstermemeleri ve üç çalışanın arkasına sığınmış olmaları vicdanları bir kez daha sızlatmıştır. Facianın ardından yaşananlar ve demiryollarında Ankara-Sincan hat kesiminde tren hareketlerine ilişkin yapılan yeni düzenleme hem yargımızı teyit etmiş, hem de yine bir insan hatası sonrası oluşabilecek yeni facialar konusunda kamuoyunu uyarmak konusunda bizlere görev yüklemiştir.

Yapılması gereken açıktır, demiryolu ulaşım politikaları kamusal bir anlayışla yeniden yapılandırılmalı, bunun yanında ulaşım güvenliğinin sağlanabilmesi için, bütün hatlar ciddi ve bütünlüklü bir tarzda onarılmalı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon gereksinimleri karşılanmalı, teknik gereklilikleri tamamlanmadan hatlar trafiğe açılmamalıdır.”