Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), kuruma bağlı kreş ve çocuk bakımevi ücretlerine fahiş zamlar yaptı. TCDD bin 250 TL olan kreş ücretlerine yüzde 200 zam yaparak 3 bin 750 TL’ye yükseltti. TCDD’ye bağlı şirketler ile müdürlüklere gönderilen yazıyla zammın 1 Mart’tan itibaren geçerli olduğu duyuruldu.

TCDD, kreş ücretlerine yüzde 200 zam yaptı!

Oktay EVSEN

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ( BTS ) Genel Sekreteri İsmail Özdemir, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Önceki dönem kreş ücreti bin 250 TL iken bu yıl ilgili emir gereği 3 bin 750 TL olmuştur. Ücretler yüzde 200 artarak biranda 3 katı olmuştur. İlgi yazı gereği tüm ebeveynlere ücret artışı bildirilmiştir. TÜİK Şubat ayı enflasyon verilerine göre, 2023 yılı Şubat ayında geçmiş on iki aylık ortalamalara göre yüzde 71,83 enflasyon gerçekleşmişti” dedi.

MEB ZAM ORANINI YÜZDE 65 OLARAK BELİRLEMİŞTİ

“Enflasyon karşısında eriyen ücretler ve geçim sıkıntısı çalışanları zorlamaktadır. Aile bireyleri çalışmak zorunda kalmaktadırlar” diyen Özdemir şu ifadeleri kullandı:
“Çocuklarını bırakabilecekleri kreşlere bile yapılan fahiş zamlarla çalışanlar şaşkınlık içerisinde kalmaktalar. Sendikalarımıza çözüm bulunması, zamların makul seviyeye çekilmesi taleplerini iletmekteler.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Özel Eğitim Kurumlarının Ücretlerindeki fahiş fiyat artışlarını kontrol etmek ve piyasa düzenlemek amacıyla Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 6 Ocak 2023 tarih ve 32065 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmıştı. Söz konusu bu değişiklikle ilgili Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer, 2023 yılındaki enflasyon beklentisinin düşük olması ve velilerin bu süreçte desteklenmesi bağlamında Millî Eğitim Bakanlığı olarak bu yılki ücret artışı oranını yüzde 65 olarak belirleme kararı aldıklarını ifade etmişti.”