Sürgünlere karşı oturma eyleminin 38’inci haftasında BTS İzmir Şubesi, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü’nün mülklerinin ihalesiz kiraya verildiğini açıkladı.

TCDD’nin mülkleri ihalesiz kiraya verildi

Yağmur Beril VAROL

BTS İzmir Şubesi baskı, sürgün ve özelleştirmeye karşı 38 haftadır sürdürdüğü eylemde, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü’nde yaşanan usulsüzlükleri açıklamaya devam etti. Alsancak Gar önünde yapılan açıklamaya KESK Eş Başkanı Şükran Kaplan Yeşil katıldı.

BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, 3. Bölge Emlak Servis Müdürlüğüne 2021 yılı için verilen 2 milyon liralık bakım ödeneği bütçesinin 6 ayda bitirildiğine dikkat çekerek, “Tamamı doğrudan teminlerle harcanan bu paranın akıbeti sorgulanmalıdır” dedi. Alsancak TCDD Misafirhanesinde; Bölge müdürü Ergün Yurtçu’nun talimatıyla 3. Bölge Müdürlüğü’ne iş yapan müteahhit Necip Aktın ve çalışanlarına 5 adet oda tahsis edildiğini, burada 7 aydır kalındığını ifade eden Akyol, “Yaklaşık 105 bin lirayı bulan oda ücretleri bugüne kadar neden ödenmemiştir? Bu şahıslar ücretsiz mi kalmaktadır?” diye sordu.

TCDD’ye ait birçok yerin kanuna aykırı şekilde ihalesiz olarak ve piyasa değerinin çok altında, kısa dönem kiralamalar şeklinde verildiğine dikkat çeken Akyol, “Bunlardan birkaç örnek olarak Buca’da Maşallah Kutlu’ya, Mersinli’de bir inşaat firmasına, Salhane’de 3. bir şahsa otopark olarak, Emlak Müdürlüğüne bakan Tekniker Ünal Mural’ın daha önce ev satın aldığı Ercan Sungur’a birkaç istasyonda büfe amaçlı TCDD arazisi ihalesiz verilmiş midir?” dedi.

‘KAMUNUN ZARAR ETMESİ ENGELLENMELİ’

Akyol, şunları kaydetti: “Bugüne kadar kitlerin özelleştirme sürecinde özellikle de AKP döneminde, kamunun, devletin, vatandaşın ve tüyü bitmemiş yetimin bile üzerinde hakkı bulunan, kamunun mülkleri özel sektöre devredildi. Anadolu’yu demir ağlarla ören böylesi köklü bir kuruluşun, çalışan personeline mobbing uygulaması sürgün etmesi yerlerinden edilmesi kabul edilemez. Bugün kurumun elden gitmesi, işyerlerimizin kapanması, çoğu işin demiryollarında yapılacakken özel sektöre yaptırılması, her yıl zarar ettirilmesi, bunlar yandaş sendikalar için önemli olmayabilir ama bizler için önemlidir. Ülkesini, vatanını sevmek, ülkesinin değerlerine sahip çıkmaktan, kurumların peşkeş çekilmesine karşı durmaktan, kamunun zarar etmesine engel olmaktan geçmektedir.”