TCDD yönetimi,  Medipol Üniversitesi'ne tahsis edilen Ankara Garı Yerleşkesi içerisindeki lojmanlar, ofisler ve sendika binalarının boşaltılmasını istedi. BTS Ankara Şube Başkanı Özdemir, "TCDD, Medipol istediği için binaların acele olarak boşaltılması istiyor" dedi.

TCDD: Tahsis edilen binaları boşaltın

İsmail ARI

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Ankara Medipol Üniversitesi’ne tahsis edilen Ankara Tren Garı Yerleşkesi içerisindeki binaların boşaltılmasını istedi.

TCDD 2’nci Bölge Müdürlüğü, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’na (BTS) bir yazı göndererek, "Ankara Gar sahasında yer alan TCDD lojmanlarının, bürolarda bulunan iş yerlerinin ve sendika temsilcilik odalarının tahliye edilmesi” istendi. Binaların tahliye edilmemesi halinde işlem yapılacağı belirtildi.

TCDD SENDİKAYA ODA BULAMADI

Yazıda BTS’ye yönelik, “Sendikanızın temsilcilik bürosu olarak kullandığı odanın Maliye Hazinesi’ne devredildiğinden tahliye edilmesi gerekmektedir” denildi. TCDD yönetimi, sendika temsilcilik odasını boşaltması istenen BTS’ye tahsis edilecek boş oda bulunamaması nedeniyle yeni bir oda verilemeyeceğini de belirtti.

MEDİPOL İSTEDİĞİ İÇİN BOŞALTILIYOR

“TCDD yönetimi bize yeni bir yer gösterene kadar sendika binamızı boşaltmayacağız. Gerekirse polis zoruyla binamızı tahliye etsinler” diyen BTS Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir, “TCDD, Medipol istediği için binaların acele olarak boşaltılması istiyor. Tahsis edilen veya boşaltılması istenen alanda TCDD’nin çok sayıda önemli merkezi bulunuyordu. Şimdi de tüm lojmanlar ve işyerleri tahliye ettirilmektedir. Trenlerin başlangıç hareket noktası Ankara Gar olmasına karşın idare merkezi binalarının Ankara Garı’na uzak olan Etimesgut bölgesine taşınmak için planlamalar yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

HAYDARPAŞA, SİRKECİ VE ANKARA GARI

“TCDD’ye ait merkezi arazilerin, iktidar yakınlarının özel ticari ilişkileri için rant metası haline geldiğini” de belirten Özdemir, “Son yıllarda da TCDD’de işletmecilik özelleştirmeye başlanırken arazileri ve tesisleri de TCDD’nin elinden iktidar gücüyle alınıp yandaşlara verilmektedir. Haydarpaşa Garı iktidara yakın bir vakfa, Sirkeci Gar arazisi Yeşilay'a ve Ankara Gar arazisinden de 49 bin metrekarelik arazi önce Maliye Bakanlığı ve TOKİ’ye verildi daha sonra da Medipol Üniversitesi’ne tahsis edildi” diye konuştu.

DEĞERLERİMİZE İHANET

“Bilimden uzak, hukuka aykırı bu işlemlerden acilen vazgeçilmelidir” diyen TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün, “TCDD Genel Müdürlüğü’nün Biga 1, Biga 2 sokak ile 76 daireli lojmanların tahliye emri, alandaki tescilli yapıların akıbetini de belirsiz kılmaktadır. Mimar Bekir İhsan Ünal tarafından pürist tarzda tasarlanan ve 1933 yılında yapılan devlet demiryolları lojmanları 4 Nisan 1989 yılında tescillenmiştir” uyarısında bulundu.

“Aynı zamanda Cumhuriyet ve Ankara'nın sembolü olan bu yapıların koruma altında olması gerekirken, bugün bir sermaye grubunun talebiyle TCDD Genel Müdürlüğü tarafından tahliyesi emrinin verilmesi ve alanda ne tür yapım faaliyetleri yapılacağının bilinmemesi endişe vericidir” diyen Dursunüstün “Bilime ve hukuka aykırılığının yanında aynı zamanda ulusal, kültürel, tarihi ve mimari değerlerimize ihanettir. İlgili plan değişikliğine karşı açtığımız dava sürecinde bilirkişilerce de ‘Medipol’ün yapabileceği kat ve inşaat alanının tescilli binaların tescillenmelerine neden olan kimlik değerlerini tehlikeye atacağı’ tespit edilmiştir” dedi.

tcdd-tahsis-edilen-binalari-bosaltin-772624-1.tcdd-tahsis-edilen-binalari-bosaltin-772625-1.