KİT’ler içinde en borçlu kurum haline gelen ve Hazine borcu 5,5 milyar TL’ye ulaşan TCDD bünyesindeki şirketlerin mali dengesi de altüst oldu. TCDD Taşımacılık A.Ş’nin dönem zararı 1 milyar 641 milyon TL’ye ulaştı.

TCDD’ye bağlı şirket de batakta

Mustafa BİLDİRCİN

Yönetime getirilen isimler itibarıyla “AKP’nin arka bahçesi oldu” eleştirilerinin yöneltildiği TCDD’ye bağlı TCDD Taşımacılık A.Ş borç rekoru kırdı. Sayıştay’ın KİT’lere yönelik denetimleri kapsamında mali hesapları mercek altına alınan TCDD Taşımacılık A.Ş’nin dönem zararının 2021 yılı itibarıyla 1 milyar 641 milyon 228 TL’ye ulaştığı belirlendi.

KİT’ler içinde en borçlu kurum haline gelen ve Hazine borcu 5,5 milyar TL’ye ulaşan TCDD bünyesindeki şirketlerin mali dengesi de altüst oldu. TCDD Taşımacılık A.Ş’nin 2019-2021 dönemindeki dönem zararı şöyle sıralandı:

>> 2019: 1 milyar 87 milyon TL
>> 2020: 1 milyar 333 milyon TL
>> 2021: 1 milyar 641 milyon TL

KANTARDA RİSK

Giderek artan dönem borcunu ortaya koyan Sayıştay Denetim Raporu’nda şirkete yönelik yer alan diğer bazı tespitler ise şunlar oldu:
TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait olan Ankara Demiryolu Fabrikası binası için yapılan toplam 20 milyon 185 bin TL’lik tadilatın şirket bütçesinden karşılandığı görülmüştür.

Yük taşımacılığına esas olan kantar sisteminin tüm istasyonlarda bulunmadığı, kantar olmayan istasyonlarda yüklerin tonaj tespitinin müşteri beyan esasına göre alındığı, zaman kaybı olmaması adına kantar olan istasyonlarda bile müşteri beyanının geçerli sayıldığı durumların olduğu tespit edilmiştir.

Demiryolu yük taşıma potansiyelini artırmak amacıyla yapılan taşınmazın doğrudan kiralanmasında, kiracı firmanın bizatihi kendisinin kullanması gereken taşınmazı daha yüksek bedellerle üçüncü kişilere kiraya verdiği tespit edilmiştir.