Merkez Bankası, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri için değerlendirmelerini yayımladı. Enflasyon artışına temel mal ve hizmet grubunun öncülük ettiği belirtildi.

TCMB 24 yılın zirvesini gören enflasyonu değerlendirdi: "En belirgin katkı temel mal ve hizmetten"
Fotoğraf: Depophotos

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunu açıkladı. Raporda enflasyona en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiği ifade edildi. Enerji kalemlerinin etkisiyle üretici enflasyonundaki yükselişin devam ettiği belirtildi

Raporda tüketici fiyatlarının yüzde 2,37 oranında arttığı, yıllık enflasyonun 0,98 puan yükselişle yüzde 79,60 olduğu hatırlatıldı. Bu dönemde, tüketici yıllık enflasyonunun enerji grubunda gerilerken diğer gruplarda yükseldiği belirtildi. Enflasyondaki artışa en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiği ifade edildi.

Temel mal grubunda yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda yükseldiği, bu dönemde, yıllık enflasyon hizmet grubunda lokanta-otelde gerilerken, ulaştırma ve kirada daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda arttığı vurgulandı.

İÇKİ VE TÜTÜNDE FİRMA FİYATLARI ETKİLİ OLDU

Alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatlarındaki artışta tütün ürünlerindeki vergi ayarlamasının sınırlı etkisinin yanı sıra üretici firmaların fiyatlama davranışlarının etkili olduğu belirtildi. Gıda grubunda yıllık enflasyonun işlenmemiş gıdada sınırlı bir düşüş kaydettiği, işlenmiş gıdada ise yükselmeye devam ettiği ifade edildi.

Enerji enflasyonunun, uluslararası enerji fiyatlarındaki görünüme paralel olarak gerileyen akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarıyla düştüğü belirtilerek "Uluslararası emtia fiyatlarının etkileriyle rafine petrol ve ana metal fiyatlarında gerileme gözlense de özellikle diğer enerji kalemlerinin etkisiyle üretici enflasyonundaki yükseliş sürmüştür. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin mevsimsellikten arındırılmış aylık değişimi bir önceki aya göre artışa işaret ederken, göstergelerin yıllık enflasyonlarındaki yükseliş devam etmiştir." ifadeleri yer aldı.

ENFLASYON REKOR SEVİYEYE YÜKSELDİ

TÜİK temmuz ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Enflasyon, temmuz ayında yüzde 2,37 artarken, yıllık bazda yüzde 79,60 oldu. Böylelikle yıllık tüketici enflasyonu 1998 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Gıda fiyatları yüzde 94.7 artarken, yıllık bazda ulaştırmada yüzde 119,11 artış yaşandı. Aylık ÜFE yüzde 5.17 artarken, yıllık ÜFE 138.3'ten yüzde 144.6'ya yükseldi.

Öte yandan akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), yıllık enflasyonun yüzde 176 olduğunu açıkladı.