Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyon hesaplamaları kapsamında doğalgaz için ‘sıfır fiyat’ yöntemini uygulaması, enflasyonu ‘kuvvetli’ bir biçimde aşağı çekti. Merkez Bankası'nın değerlendirmesinde, "Mayıs ayında meskenlere doğalgazın bedelsiz olarak sunulması aylık tüketici enflasyonu üzerinde 2,4 puan düşürücü etki oluşturmuştur" denildi.

Kaynak: Haber Merkezi
TCMB'den 'doğalgaz ayarlı enflasyon' değerlendirmesi: Aylık enflasyonda 2.4 puan düşüş yarattı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), "Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri" isimli raporunu bugün yayımladı.

Merkez Bankası'nın raporuna göre, mayıs ayında doğalgazın bedelsiz olarak sunulması aylık tüketici enflasyonu üzerinde 2,4 puan düşürücü etki oluşturduğunu belirtti.

Raporda şu ifadeler kullanıldı: "Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,04 oranında artmış, yıllık enflasyon 4,09 puan azalarak yüzde 39,59’a gerilemiştir. Mayıs ayında meskenlere doğal gazın bedelsiz olarak sunulması aylık tüketici enflasyonu üzerinde 2,4 puan düşürücü etki oluşturmuştur. Yıllık değişim oranı B endeksinde 0,32 puan düşüşle yüzde 47,70, C endeksinde 1,14 puan artışla yüzde 46,62 olmuştur."

LOKANTA-OTEL FİYATLARINDA YÜZDE 7.10 ARTIŞ

"Bu dönemde yıllık enflasyon ulaştırma grubunda gerilerken diğer alt gruplarda
yükselmiştir" denilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Lokanta-otel fiyatlarındaki yüzde 7,10 oranındaki aylık artışta gerek gıda fiyatlarının etkilediği yemek hizmetleri gerekse konaklama hizmetleri fiyatlarındaki yükselişler etkili olmuştur. Mayıs ayında kira alt grubunda aylık artış yüzde 5,15 ile güçlenmiş, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 71,43 oranına yükselmiştir. Diğer hizmetler alt grubu fiyatlarındaki artışta kişisel ulaştırma araçlarının bakım onarımı, eğitim ve sağlık hizmetleri öne çıkmıştır. Haberleşme fiyatları görünümünde internet ve telefon görüşme ücretlerinde devam eden yükselişler belirleyici olmuştur. Ulaştırma hizmetleri aylık enflasyonu havayolu ile yolcu taşımacılığı ücretlerindeki artışa karşın karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle ılımlı gerçekleşmiş, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 39,34’e gerilemiştir."

Rapoda, "Temel mal grubu yıllık enflasyonu 0,91 puan artışla yüzde 35,07 olmuştur. Mayıs ayında yıllık enflasyon giyim ve ayakkabı ile dayanıklı mal alt gruplarında yükselirken, diğer temel mallarda gerilemiştir" ifadelerine yer verildi.

TÜİK ENFLASYONU 'DOĞALGAZ' ETKİSİYLE DÜŞÜRDÜ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyon hesaplamaları kapsamında doğalgaz için ‘sıfır fiyat’ yöntemini uygulaması, enflasyonu ‘kuvvetli’ bir biçimde aşağı çekti.

TÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,04 artarken, yıllık enflasyon yüzde 43,68’den yüzde 39,6’ya geriledi.