TCMB, 24 yılın en yüksek seviyesine çıkan ekim ayı enflasyonuna dair fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Enflasyon değerlendirmesinde gıda fiyatlarındaki artışın temel belirleyici olduğu vurgulandı.

TCMB: Enflasyondaki artışa en belirgin katkı gıdadan geldi
Fotoğraf: Depophotos

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayında yıllık tüketici enflasyonundaki artışa en belirgin katkının gıda grubundan geldiğini belirtti. Raporda, üretici fiyatlarını yukarı çeken başlıca unsurun enerji olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), ekim ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, enflasyon, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,54, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 57,80, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85,51 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,26 olarak gerçekleşti.

Enflasyon verilerinin ardından Merkez Bankası’nın fiyat gelişmeleri raporu da yayımlandı. Rapora göre, yıllık tüketici enflasyonundaki artışa en belirgin katkı gıda grubundan geldi.

Açıklamada "Gıda grubu yıllık enflasyonundaki yükselişte taze meyve ve sebze kaleminin öncülüğünde işlenmemiş gıda alt grubu öne çıksa da fiyat artışlarının grup geneline yayıldığı izlenmiştir. Temel mal grubu yıllık enflasyonunda yükseliş eğilimi devam ederken, hizmet enflasyonundaki artışı kiranın yanı sıra akaryakıt fiyatlarının yansımalarının hissedildiği ulaştırma hizmetleri sürüklemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış fiyat artışları kira ve hizmet grubunun genelinde zayıflarken, işlenmiş gıdada bir miktar artmış, temel mallarda ise görece yatay seyretmiştir" ifadelerine yer verildi.

ENERJİ GRUBU ETKİSİ AYLIK BAZDA ARTTI

Raporda ayrıca enerji grubunda yıllık enflasyon gerilerken, aylık bazdaki artışta uluslararası ham petrol fiyatlarıyla uyumlu olarak yükselen akaryakıt fiyatları ile şebeke suyu fiyatlarının etkisinin öne çıktığı belirtildi.

Uluslararası doğalgaz fiyatlarındaki son dönem gelişmelerin, yurt içi enerji fiyatlarına yansımaya devam ederek elektrik üretimi ve gaz imalatı fiyatlarını yükselttiği ve üretici fiyatlarını yukarı çeken başlıca unsur olduğu vurgulanarak "Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık değişimleri bir miktar yavaşlarken, yıllık enflasyonlarındaki yükseliş devam etmiştir" denildi.

EKİM AYINDA FİYATI EN FAZLA ARTAN ÜRÜNLER

TÜİK verilerine göre, geçen ay en fazla fiyat artışı yüzde 26,23 ile sebzede (patates ve bazı yumrulu bitkiler hariç) gerçekleşti. Sebze giderlerindeki artışı yüzde 12,72 ile makarna çeşitleri, yüzde 12,38 ile kadın giyim, yüzde 11,79 ile kırtasiye ve çizim malzemelerindeki artış izledi.

Ekimde fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 9,62 ile yumurta ve yumurtayla ilgili ürünler, yüzde 9,40 ile erkek giyim, yüzde 9,11 ile çamaşır makinesi, kurutucu, bulaşık makinesi, yüzde 7,17 ile su (şebeke suyu), yüzde 6,03 ile evle ilgili temizlik malzemeleri, yüzde 5,40 ile peynir yer aldı.