TCMB'nin faiz kararı sonrasında dolar 4,91'i aştı

Piyasalar yüksek enflasyon rakamlarının ardından merkezin bu ayki PPK toplantısında 100 bp faiz artışı yapmasını bekliyordu. Ancak banka faizleri %17.75'te sabit tutuldu.

Bunun ardından dün 4.7350 seviyesinde olan dolar kuru 4,91'i aştı.

Dün 4,7350 seviyesine gerileyen USDTRY kuru, bugün faiz kararı öncesinde en yüksek 4,7740 seviyesini gördü. Karar sonrasında ise kur, 4,92 seviyesine yükseldi.

Yılın ilk yarısında 500 bp faiz artışı yapan merkez bankası faiz oranı 7 Haziran PPK toplantısında 125 bp artırmış ve %17,75’e yükseltmişti.

tcmb-nin-faiz-karari-sonrasinda-dolar-4-91-i-asti-491253-1.

Öte yandan Dolar/TL kuru 4.93 sınırına dayandı.

TCMB’nin PPK toplantısı metni:

‘Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.
Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talebe dair yavaşlama sinyalleri artmaktadır.

Yakın dönemde maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyon üzerinde etkili olmuştur. Öte yandan, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarının etkisinin azalacağı öngörülmekle birlikte enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikasının uzun bir müddet korunmasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.’ (Investing Turkey)