TCMB’nin müdahalesi 75 milyar dolara ulaştı
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Merkez Bankası’nın (TCMB) son bir yılda gerçekleşen faiz indirimleri nedeniyle değeri sert düşen Türk Lirası’na 75 milyar dolarlık müdahalede bulunduğu tahmin ediliyor.

Ekonomist Selva Bahar Baziki, Bloomberg’de kaleme aldığı analizde TCMB’nin TL’yi desteklemek için döviz piyasasına gerçekleştirdiği müdahalelerin yılın başından bu yana 75 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Analizde TCMB’nin son faiz indiriminin yükselen enflasyonla birlikte TL’ye daha fazla zarar vereceği belirtirken negatif net rezervlerin daha fazla müdahale için sınırlı alan sağlayacağı kaydedildi.

AYDA 9,5 MİLYAR SATILDI

Makalede TL’yi desteklemek için aylık ortalama 9,5 milyar dolarlık döviz satıldığı belirtildi. TCMB’nin swap hariç net rezervlerinin eksi 50 milyar doların üzerinde olduğu hatırlatılırken bu müdahalelerin uzun vadeli bir çözüm olmadığı aktarıldı.

Yapılan hesaplamaya göre merkez bankasının net rezervlerinin ağustosun son haftasında eksi 58,9 milyar dolar olduğu belirtilirken bu rakamın aralıktaki eksi 65,6 milyar dolardan daha yüksek olduğu hatırlatıldı.

BÜYÜK MÜDAHALE

Toplamda 81,5 milyar dolarlık döviz girişi hesaplandığını ancak rezervlerde yılbaşından bugüne gerçekleşen artışın 6,7 milyar dolar seviyesinde olduğu, böylece bu artış hesaba katıldığında müdahalenin yaklaşık 75 milyar dolar olarak hesaplandığı belirtildi.

Analizde, “29 Temmuz’a kadar olan verileri kullanarak yaptığımız daha önceki tahminimiz, TCMB’nin 70 milyar dolarlık bir müdahale etmiş olabileceğini gösteriyordu. Temmuz ayı fiili ihracat verileri varsayımımızın altında geldi ve döviz girişlerini yaklaşık 2 milyar dolar aşağı çekti. Şu anda ağustos ayında 7 milyar dolarlık ek bir müdahale tahmin ediyoruz ve bu da toplam 75 milyar dolar ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Analizde ayrıca TCMB’nin yılın başından itibaren rezervlere giren kaynaklarını artırdığı bu kaynaklara dayalı olarak rezervlere yaklaşık 101 milyar dolarlık giriş olduğu tahmininde bulunuldu.

İhracat bedelinin yurda getirilme ve dönüştürme zorunluluğunun rezervlere 48 milyar dolar eklediği hesaplanırken kur korumalı mevduata dönüşümlerin bu yıl 39 milyar dolar katkıda bulunduğu tahminine yer verildi. Reeskont kredilerinin katkısının ise yıl başından bu yana 14 milyar dolara ulaştığı belirtildi.