Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net rezervi 8 Temmuz haftasında 6,1 milyar dolara geriledi. Böylelikle net rezervlerde Nisan 2002'den bu yana en düşük seviye izlendi. Brüt rezervler de 100 milyar doların altına geriledi.

TCMB'nin net rezervi 20 yılın en düşük seviyesine geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net rezervleri 20 yılın en düşük seviyesine geriledi.

TCMB verilerine göre, 8 Temmuz haftası itibariyle net rezervler 6,1 milyar dolar olarak kaydedildi. Bir önceki hafta bu rakam 7,5 milyar TL olmuştu.

TCMB'nin brüt rezervleri ise aynı hafta itibariyle 98,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Brüt rezervlerde bir önceki hafta 100,9 milyar dolarlık gerçekleşme kaydedilmişti.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre TCMB'nin swap hariç net rezervi 8 Temmuz haftasında eksi 54,8 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta swap hariç net rezerv eksi 54,3 milyar dolar olmuştu.

KUR KORUMALI MEVDUAT TOPLAMI 1,07 TRİLYON TL

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarına bakıldığında 8 Temmuz haftasında nominal olarak 1,1 milyar dolarlık düşüş kaydedildi. Böylelikle döviz mevduatları 208,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Döviz mevduatlarına parite etkisinden arındırılarak bakıldığında ise gerçek ve tüzel kişilerin döviz mevduatlarında artış görüldü.

Buna göre yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı 8 Temmuz haftasında 1,5 milyar dolar arttı. Bu veri setine göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 593 milyon dolar, tüzel kişilerde ise 923 milyon dolar arttı.

BDDK verilerine göre 8 Temmuz haftası itibariyle kur korumalı mevduat toplamı 1,07 trilyon TL oldu.