Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net rezervleri geçen hafta 3,5 milyar düşüşle 11,5 milyar düzeyine indi.

TCMB'nin net rezervlerinde 3,5 milyar dolarlık düşüş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde geçen hafta sert gerileme izlendi.

TCMB verilerine göre 13 Mayıs haftasında brüt rezerv 5,7 milyar dolar düşüşle 101,9 milyar dolara geriledi.

Net rezervlerde de hızlı geri çekilme görüldü. Buna göre TCMB'nin net rezervleri geçen hafta 3,5 milyar düşüşle 11,5 milyar dolara geldi. Swap hariç bakıldığında ise net rezervler eksi 52,2 milyar dolar oldu.

TCMB rezervleri açısından da takip edilen kur korumalı mevduatta geçen hafta 848,9 milyar TL'lik büyüklüğe ulaşıldı. Önceki hafta bu rakam 819 milyar TL idi.

DÖVİZ MEVDUATLARINDA PARİTE ETKİSİ

Döviz mevduatlarına bakıldığında ise 13 Mayıs haftasında manşet veride 950 milyon dolarlık düşüş olduğu görüldü. Parite etkisinden arındırıldığında döviz mevduatlarında 1,2 milyar dolarlık artış kaydedildi.

İlgili haftada parite etkisinden arındırılmış veri setine göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 119 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin 1,2 milyar dolar arttı.

Yabancı yatırımcıların haftalık menkul istatistiklerinde ise Garanti BBVA'daki satın almanın etkisi izlendi.

TCMB verilerine göre yabancılar nette 767 milyon dolarlık hisse sattı. Böylelikle TCMB'deki başkan değişikliğinden bu yana hisse tarafında en sert satış kaydedildi.

13 Mayıs haftasında tahvil tarafında da 298 milyon dolarlık net çıkış gerçekleşti.

PARİTE ETKİSİ NEDİR?

Parite, ülkelerin farklı para birimlerinin birbirlerine karşı oranlanarak değerlerinin ölçülmesidir. Ülkelerin ekonomik koşulları ve kendi para birimlerinin faiz oranları pariteyi etkileyen faktörlerdir. Örneğin; ihracatını euro ile yapıp ithalatını ABD doları ile yapan bir ülke için EURUSD paritesi büyük önem taşır.