TEB Başkanı Çolak, kandan üretilen ve fahiş fiyatlara satılan ilaçların işlenmesini ihale ile alan şirketin sorumluluğunu yerine getirmediğini açıkladı. Çolak, şeffaflıktan uzak bir süreç sonunda belirlenen şirketin nasıl seçildiğinin açıklanmasını istedi

TEB: "Kan ürünleri ilaçları kasten mi işlenmiyor?"

BURCU CANSU

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye’de pahalı bir pazara sahip olan kan ürünleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kızılay tarafından toplanan insan kanından ilaç üretme işinin Sağlık Bakanlığı tarafından bir şirkete verildiğini belirten Çolak, ancak bu şirketin görevini yerine getirmediğini bildirdi.

İhaleyi alan şirketin ismini açıklamayan Çolak, şunları söyledi:

“İlaçta yerelleşme doğrultusunda dört farklı gruptaki kan ürünlerinin işlenmesi, Sağlık Bakanlığı tarafından bir firmaya verildi. İhaleye göre, Kızılay’ın Türkiye’de topladığı kan plazmaları işlenecek ve kan ürünleri artık Türkiye’de üretilecekti. Ancak firma ihale şartlarına uymayarak ülke ekonomisi, kamu yararı ve halk sağlığını ilgilendiren yerli ilaç üretimi ile ilgili atması gereken adımları atmıyor. Bu ürünler Çin ve Almanya hattında birtakım yabancı şirketler tarafından üretiliyor. Yasaya aykırı bir şekilde, adeta alım garantisi varmışcasına eczaneleri de devreden çıkartıp tekelleşme yoluna gidiliyor.”

BU FİRMA NASIL SEÇİLDİ?

Şeffaflıktan uzak bir sürecin yürütüldüğünü kaydeden Çolak, “Bu firmaya neler vaat edildi? Kızılay kendi görevini yerine getirerek kan topladı mı? Üretilen plazmalar yerli plazma mı? Değilse hangi ülkeden temin edildi? Firma en başta yapması gerektiği gibi üretim merkezini açtı mı?” diye sordu.

Bu firmanın hangi kriterler doğrultusunda seçildiğinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini dile getiren Çolak, “Sağlığa ayrılan bütçe yetersiz. Akılcı ilaç kullanımında gerideyiz. Pek çok ilaç piyasada yok. Bazı ilaçların geri ödeme listesinden çıkarılması gündemde. Kendi ilacımızı üretemiyoruz. Tüm bunlar olurken sessiz kalmamız, olanı biteni köşeden sessizce izlememiz beklenemez” dedi.