Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, koronavirüs salgınına karşı önemli tespitlerini açıkladı. Yapılan açıklamada, “Yetkililerden bu sefer bize kulak vermelerini istiyoruz” denilerek  koronavirüs tedavisinde bilim dışı uygulamaların varlığına dikkat çekildi.

Tedavide bilim unutuldu

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) koronavirüs salgınına karşı tespitlerini açıkladı. HASUDER, “Artık şunu biliyoruz, uzun süre yüksek olgu sayılarını ne sağlık altyapısı, ne sağlık personeli, ne ekonomi ve ne de toplum hayatının farklı dinamikleri kaldırabilir. Bir an önce olgu sayıları düşürülmelidir” uyarısında bulundu.

‘BU SEFER KULAK BİZE VERİN’

“Biz Halk Sağlıkçıyız. Salgın yönetimini bilimsel anlamda eğitimimiz sırasında alırız. Sonra da bu bilgileri öğrencilerimize aktarırız. Şimdi söyleyeceklerimiz her zamankinden de önem taşıyor. Yöneticilerimizden bize bu sefer kulak vermelerini istiyoruz” denilen açıklamada yer alan bazı tespitler de şöyle:

■ Son dönemde illerde vali ve sağlık müdürlerinin açıkladıkları sayılar ile bakanlık verileri arasında tutarsızlıklar bulunmaktadır.

■ 1 Temmuz itibari ile bizlerin de istediği gibi haftalık raporlamalar başlamıştır. İllerdeki veriler, bir şekilde, basında-doğru ya da yanlış-her gün yer almaktadır. Vatandaşımızın bu verileri doğru şekilde sorumlu otoriteden alması hakkıdır.

■ Hastalığın tedavisinde bilim dışı uygulamaların varlığı ile ilgili duyumlar alıyoruz.Büyük gösteriler, açılmalar, konserler, kitle hareketlerinin çok yoğun olarak gerçekleştirildiğini görüyoruz.

■ Son dönemde verilerin sunumu değiştirilmiştir. Bu değişikliğin gerekçesi anlaşılamamıştır. Ulusal ve yerel düzeyde testlerin uygulanması ile ilgili bir standart eksikliği gözlenmektedir. Bu konudaki algoritmalar yeterli olamamaktadır.

■ Halen, Covid-19 toplumda yaygın bir dolaşım halinde ise de, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile ilgili kısıtlamaların şu an itibari ile bilimsel bir dayanağı kalmamıştır.