‘Normalleşme’ sürecine ilişkin alınan kararlar doğrultusunda birçok kısıtlama kaldırıldı. Kararları değerlendiren TTB Başkanı Adıyaman “Tedbirlerin gevşetilmesi bilimsel verilere göre yapılmadı. Kararlar ekonomik kaygılarla alındı” dedi

Tedbirlerin gevşetilmesi bilimsel değil ekonomik

MUSTAFA KÖMÜŞ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün yeni ‘normalleşme’ takvimini açıkladı. Buna göre seyahat ve sokağa çıkma kısıtlamaları gibi pek çok yasak sona ererken restoranlar ve kafeler de hizmet vermeye başlayacak. Ancak kimi tedbirler kalksa da da vaka sayıları ve oranları azalmıyor. Bilim insanları tarafından yapılan uyarılara rağmen alınan ‘normalleşme’ kararları ise büyük riskler barındırıyor. Uzmanlara göre atılan adımlar tekrar vaka sayısının artışı gibi olumsuz senaryoları karşımıza çıkarabilir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan uyarılar da duymazdan geliniyor. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman da alınan kararların bilimsel değil, ekonomik gerekçelerle alındığını söylüyor.

Yeni pikler olabilir

DSÖ’nün mayıs ayı başında yayımladığı rehberde “açılım süreçlerini epidemiyolojik veriler yönlendirmeli” dediğini anımsatan Adıyaman şöyle konuştu: “Bir haftalık bir süreçte baktığınız zaman vaka sayıları aynı, hayatını kaybeden vatandaş sayıları aynı. Dolayısıyla vaka sayıları azalmıyorsa, salgın kontrol altına alınmamıştır. Test sayısı hâlâ çok mühim. Bunun istikrarlı olması lazım. 40, 50, 60 binde sabit olup bunların taranması lazım. Bir yandan da huzurevleri rehabilitasyon merkezleri, cezaevleri, mülteciler gibi dezavantajlı topluluklar da salgın riskinin en az seviyeye düşürülmesi gerekiyor. Korunma önlemleri oluşturulmalı. 1 Haziran’dan itibaren tüm şehirler açılıyor. Hastaların yüzde sekseni semptomsuz geçiriyor. Bu toplum sağlığı açısından büyük bir sıkıntı. Sonuç itibariyle alınan tedbirlerin gevşetilmesinin bilimsel verilere göre yapılmadığı, kararların ekonomik kaygılarla alındığını düşünüyoruz. DSÖ, bu gevşemeler erken yapılırsa, bilimsel verilere göre yapılmazsa birinci dalga içerisinde yeni pikler olabileceğini söylemişti. On gündür vaka sayısının azalmaması ve hayatını kaybeden vatandaş sayısının azalmaması bile bunu bize gösteriyor.”

tedbirlerin-gevsetilmesi-bilimsel-degil-ekonomik-737550-1.

Erken olduğunu düşünüyoruz

DSÖ ve bilim insanlarının ikinci dalga uyarısına değinen Adıyaman sürekli kullanılan ‘normalleşme’ konuşmalarının da yanlış bir algıya yol açtığını açıkladı: “Tamamen salgın bitti, her şey eskisine döndü gibi bir algı yaratılıyor. Hükümetin, yaptıkları açıklamalarına çok dikkat etmesi gerekiyor. Salgın Türkiye’de ve dünyada devam ediyor. Sonuç itibariyle ikinci, üçüncü dalgalar olmasını biz de istemeyiz ama bilimsel veriler bunu söylüyor. Restoranların ve kafelerin açılmasının gerçekten çok erken olduğunu düşünüyoruz.” Kararların toplum sağlığı gözetilerek alınmadığını aktaran Adıyaman “Kararlar ekonomik kaygılarla alındığı için umarım bunlar yakalanabilir, halka açıklanır ve gerekirse yeniden tedbirler alınır. Başarıyı ölüm sayısını az tutmak üzerine alırsanız yanlış davranmış olursunuz. Risk taşıyan insanlar aylardır evlerde kapalı. Yurt dışında da ölümler genellikle 65 yaş üstü olduğu için bunu kıyaslayamazsınız. Sonuçta dört bin 500 civarında bir kaybımız var, 160 bin civarında hastamız var” dedi.

‘Normalleşme’ seviyesine gelinmedi

Kısıtlamaların kaldırılacak olmasına Ege Bölgesi’ndeki tabip odaları da tepkili. Oda başkanları henüz bu kısıtlamaları kaldıracak seviyeye gelinmediğini söylüyor.

İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Obuz: Kalabalık ve fiziksel mesafelerin aşılacağı, insanların maskesiz toplu şekilde bir arada olacağı ortamlar vakaların tekrar artmasına neden olabilir. Plajlarda, havuz kenarlarında ve tatil beldelerinde kalabalıkların önüne geçilip mutlaka önlem alınmalı. Normalleşme süreci epidemiyolojik kararlara göre uygulanmalıydı. En azından nüfus olarak yoğun bölgeler daha geç açılabilirdi.

tedbirlerin-gevsetilmesi-bilimsel-degil-ekonomik-737551-1.

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Hakkı Turan: Her gün 1000 civarında yeni vaka olduğu gözlemlenirken, 1 Haziran itibariyle kısıtlamaların neredeyse tamamı kaldırılıyor böylesine keskin bir geçiş bence sıkıntılar yaratacaktır. Turizmi ön planda olan kentlerle birlikte sürecin Anadolu’nun tamamı için yeni riskler barındırdığını söyleyebiliriz. Benim görüşüm bu durumun oldukça yüksek riskler içerdiği yönünde.

tedbirlerin-gevsetilmesi-bilimsel-degil-ekonomik-737552-1.

Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran: İktidar bir nevi ‘Biz sorumluğumuzu bir yere kadar getirdik artık siz kendi başınızın çaresine bakın, virüsten korunmanın sorumluluğu size aittir’ diyerek topu halka atmış durumda. Tedbirler kısmen sosyal yaşam için alınmıştı. Yine de biz vaka sayısının artmamasını umuyoruz ve daha tedbirli davranmak durumundayız.

tedbirlerin-gevsetilmesi-bilimsel-degil-ekonomik-737553-1.