Saray rejimi uyuşturucuyla mücadelenin başarılı olduğunu ileri sürse de Emniyet'in verileri tehdidin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Sadece yılın ilk yedi ayında 8,6 ton metamfetamin yakalandı. Uyuşturucudan kaynaklı ölümlerde ise büyük artış var.

Tehlike büyük
Fotoğraf: AA

Nurcan GÖKDEMİR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "Saray'ın düzeni metamfetamin salgınını besliyor” şeklindeki sözleri sonrası iktidar ile muhalefet arasında başlayan söz düellosu sürüyor. AKP iktidarı Kılıçdaroğlu’na karşı topyekûn bir saldırıya geçerken CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Türkiye neden gri listede Erdoğan" diye sordu. Altay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da “SBK’nin uçağına binersen ona yaptırım uygulayamazsın” sözleriyle yanıt verdi.

İktidar ve muhalefeti karşı karşıya getiren metamfetamin sorunu son yıllarda giderek artan büyük bir girdaba dönüştü. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ülke genelindeki metamfetamin yakalama miktarındaki artış sorunun büyüklüğünü gösterdi. Emniyet’in yakın zamanda yayımladığı raporlara da yansıyan tespitlere göre, diğer uyuşturucu türlerine göre daha kolay ulaşılabilir olan metamfetamin maddesi giderek daha yaygın kullanılıyor.

Emniyet’in narkolog verileri çerçevesinde metamfetamin sorunu ve kullanıcı profili ile ilgili tespitleri şöyle:

Tonlarca metamfetamin: Türkiye’de ilk metamfetamin yakalaması 2009’da İstanbul’da ve İran kaynaklı olarak görüldü 2016-2021 döneminde her geçen yıl metamfetamin yakalama miktarlarında artışlar yaşandı. En keskin artış 2020 yılında yaşandı ve metamfetamin yakalama miktarı bir önceki yıla göre dört kat artış göstererek 4 bin 168 kg’a ulaştı. 2021'de ise metamfetamin yakalama miktarı 5 bin 528 kg oldu. 2022'de ilk yedi ayında görülen metamfetamin yakalama miktarı ise 8 bin 600 kilograma ulaştı. Bu yakalama verisi metamfetaminin önümüzdeki dönemde de tehdit unsuru olarak kalacağının bir göstergesidir.

Kadınların oranı yüksek: Genel olarak uyuşturucu kullanımı ve suçlarında erkek egemen bir durum söz konusudur. Ancak metamfetamin kullanıcılarında kadınların oranının diğer madde kullanıcılarına göre yüksek olduğu görülmektedir.

Daha ileri yaşta başlanıyor: Metamfetamin kullanıcılarında ortalama başlama yaşı diğerlerine göre daha yüksektir.

Eğitim düzeyi düşük: Diğer maddelerde uyuşturucu suçlarına karışanların eğitim düzeyi düşüktür. ‘Metamfetamin’ kullanıcılarında ise eğitim düzeyinin diğer madde kullanıcılarına oranla daha da düşük olduğu söylenebilir.

İşsizler arasında yaygın: Bu grupta göze çarpan bir diğer nokta da iş durumu itibariyle “işim yok çalışmıyorum/geçimimi başkaları sağlıyor” diyenlerle özellikle işçi, inşaatçı ve esnaf meslek gruplarındaki oranların yüksekliğidir.

Aile içi ilişkilerin etkisi: Metamfetamin kullanıcılarında diğer maddeleri kullananlara göre yalnız yaşayanların, boşananların ve ilk madde denediğinde evlilerin oranı yüksektir. Aynı şekilde başlama nedenlerinde “aile içi sorunlar’’ ile kullanım sürecinde “aile ilişkilerim bozuldu’’ diyenlerin oranı çok yüksektir.

Yine “anne ve baba arasında şiddet” ve “aile içinde şiddet” oranlarının diğer madde kullanıcıları profiline göre yüksekliği sağlıksız aile yapısı ile metamfetamin kullanımı arasında ilişki olup olmayacağı konusundaki soruyu akıllara getirmektedir.

Bağımlılık gücü yüksek: Metamfetamin kullanıcılarında ‘‘bağımlı değilim’’ diyenlerin oranının düşüklüğü, “tedavi olmak isteyenlerin’’ oranının yüksekliği bu maddenin potansiyel bağımlılık gücünün fazlalığının göstergesidir.

METRUK BİNALAR VE ARABALARDA

Kullanılıyor: Metamfetamin kullanıcılarında bu maddeyi “metruk binalarda/arabada’’ kullananların daha fazla olması da göze çarpmaktadır.

Öldürüyor: 2021’de yüzde 16,1 olan tek başına metamfetamin kaynaklı ölümler 2022 yılında yüzde 25’e çıktı.