TEİAŞ’ın yüz milyonlarca lira harcayarak, “Yapay zeka tabanlı entegre güvenlik kamera” satın alacağı öğrenildi. İhale öncesinde çok sayıda firma, “Adrese teslim şartname hazırlandı” itirazında bulundu.

TEİAŞ’tan adrese teslim şartname

Mustafa BİLDİRCİN

Yurttaşın cebini yakan elektrik zamları nedeniyle eleştirilen TEİAŞ'ın, genel merkez ve müdürlüklerin kamera sistemleri için harcayacağı para dudak uçuklattı. Eşkal tanıma sistemi ve Türkiye genelinde 18 bin kameranın kurulumunu kapsayan işin toplam maliyetinin 350 milyon TL’yi aşacağı öne sürüldü. Bugün gerçekleştirilecek ihale kapsamında hazırlanan teknik şartnamenin, “Yalnızca bir firmanın karşılayabileceği şekilde” hazırlandığı da iddialar arasında yer aldı.


38 SAYFALIK İTİRAZ DİLEKÇESİ HAZIRLANDI

TEİAŞ, başta genel müdürlük olmak üzere, bölge müdürlüğü ile işletme müdürlüklerini de kapsayan kamera sistemi kurulumu amacıyla 7 Temmuz'da, "Yapay Zeka Tabanlı Entegre Güvenlik Kamera (CCTV) Sistemi" adıyla ihale açtı. İhalenin 5 Ağustos'ta yapılması planlansa da yerli firmaların, “Şartnamenin yurt dışından tek bir firmaya yönelik hazırlandığı” iddiaları üzerine 38 sayfalık bir zeyilname hazırlandı ve ertelenen ihale bugün gününe ertelendi.
İddiaya göre, yeni şartname ile yurt dışından bir firma daha isterleri karşılayabilir hale geldi ancak o firma da "Demo" şartına takıldı. İhaleye ayrıca, "Toplam cironun teklif edilen bedelin yüzde 25'inden, mal satışları ile ilgili cironun ise teklif edilen bedelin yüzde 15'inden az olmaması gerekir" şartı konulurken Türkiye'de bu şartları sağlayan yerli bir firmanın bulunmadığı da iddia edildi.

TEKNİK ŞARTNAMEYE İTİRAZ EDİLDİ

TEİAŞ’ın 18 bin kamera satın alımını içeren ihalesinin şartnamesinde, kamera sistemlerinin yapay zeka tabanlı bir alt yapıya sahip olması gerektiği belirtildi. Kamera sisteminde eşkale göre arama özelliği bulunacağı bildirildi. Teknik şartnameye itiraz eden yerli firmalar, profesyonel eşkal tespit sistemlerinin yüksek işlem gücüne sahip sunucularda çalıştığı için maliyetinin çok yüksek olacağına dikkati çekti. İtirazda, TEİAŞ’ın talep ettiği sistemlerin yalnızca kolluk kuvvetlerince ve kısıtlı miktarlarda kullanıldığı vurgulandı. İhale kapsamında öte yandan üç adet de radar istenildi. Radarların nereye kurulacağı ise ihale dosyasında belirtilmedi.