Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Saydan, 50’lik pakette maske alamayan vatandaş çözümü kullandıkları maskeleri yıkayıp tekrar kullanmakta bulduğunu belirterek, “Cerrahi maskeleri yıkayıp kullanmak mümkün değildir” uyarısında bulundu

TEİS: “Cerrahi maskeleri yıkayıp kullanmak mümkün değildir”

Cerrahi maskelerde tavan fiyat belirlenerek satışının serbest bırakılmasının ardından eczanelerde 50’lik paketlerle halinde satış yapılabiliyor.

Maske kullanımı ile ilgili yazılı açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, 50’lik pakette maske alamayan vatandaş çözümü kullandıkları maskeleri yıkayıp tekrar kullanmakta bulduğunu belitti. Saydan, “Bu maskelerin yıkanıp tekrar kullanımı mümkün değil. Ayrıca kullanılan maskelerin tıbbi atık olduğu unutulmamalı ve bir poşete koyulup ağzı bağlandıktan sonra 72 saat bekleyip, evsel atık olunca çöp kutusuna atılmalıdır” uyarısında bulundu.

72 SAAT BEKLETİLİP POŞETLE ATILMALIDIR

Saydan, maske kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

>> Maske zarar görmesi veya sıvı ile teması halinde hemen değiştirilmelidir.

>> Kısmen yanıcı olduğundan maske ateşten uzak tutulmalıdır.

>> Polipropilen ve türevlerine alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

>> Maskenin yıkanıp tekrar kullanımı mümkün değildir.

>> Cerrahi maskelerin tıbbi atık olduğu unutulmamalı ve Çevre ve Şehircilik bakanlığının duyurusu gereği bir poşete koyularak ağzı bağlı şekilde 72 saat bekletilerek evsel atık kapsamında çöpe atılmalıdır.

5’Lİ, 10’LU PAKET SATIŞI YAPILMALIDIR

Bir çok yurttaşın kutu ile maske satın alamadığına dikkati çeken Saydan, “Beşli, 10’lu paketler halinde satışın serbest bırakılması gerektiğini düşünüyoruz. Toplum sağlığının korunması için bu düzenleme mutlaka yapılmalıdır. Maskesini yıkayıp kullanan vatandaşlarımızın toplum sağlığına vereceği zararın düşüncesi bile bizlere çok ürkütücü geliyor. Vatandaşlarımızın sağlık otoritesinin dışındaki kirli bilgilere inanmaması gerektiğinin altını bir kez daha önemle çizmek istiyoruz” ifadelerini kaydetti.