Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, İstanbul’da yurt dışına satılmaya çalışılan genetik hastalıklarda ve kanser tedavisinde kullanılan birçok ilacın yakalanmasının ardından birçok hastanın mağdur olduğunu aktardı. Saydan, "Tüm ilaçlar için tek ve doğru adres eczanelerdir" dedi.

TEİS: Kanser ilaçları eczanelerden verilmeli

İstanbul’da yurt dışına satılmaya çalışılan genetik hastalıklarda ve kanser tedavisinde kullanılan birçok ilacın yakalanması haberinin basında yer aldığına dikkat çeken Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, “Kanser ilaçları hastanelerden satılmaya devam ettiği sürece bu tür olaylar da maalesef yaşanmaya devam edecektir” dedi.

ANKA'da yer alan habere göre Saydan, hastanelerden çalınan ilaçlar nedeniyle birçok hastanın mağdur olduğunu belirterek “Bir an önce kanser ilaçlarının hepsinin eczanelerimizden verilmeye başlanması ve günübirlik tedavi uygulamasının kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.

Hastanelerde 1 Temmuz 2015’ten itibaren satılmasına izin verilen kanser ilaçlarının o günden bu yana birçok kez çalınıp kötü amaçlarla kullanıldığını anımsatan Saydan, “Hastaneler ilaçlara sahip çıkmakta zorlanıyor” ifadelerini kullandı.

'KANSER İLAÇLARININ HASTANEDEN SATILMASI YANLIŞ'

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Saydan’ın uyarı ve talepleri şöyle:

“Kanser ilaçlarının hastanelerden verilmesinin doğurduğu sonuçları son yıllarda basından da takip ediyoruz. TEİS olarak hastanelerin bu ilaçlara sahip çıkamayacağını daha önce de dile getirmiştik. Ülkemizde 27 bin eczaneden vatandaşlara konforlu ve rahat bir şekilde ilaç ve eczacılık hizmeti sunuluyor. Durum böyleyken hastanelerden kanser ilacının satılması son derece yanlış bir uygulamadır. İstanbul’da yaşanan söz konusu olayda 23 milyon TL değerindeki 598 ilacın yakalanması durumun ciddiyetini ve vahametini ortaya koyuyor.

Kötü niyetli kişiler bu ilaçları ele geçirerek merdiven altından ihtiyaç sahiplerine yüksek fiyattan satıyor veyahut yurt dışında müşteri buluyorlar. Yaşanan olaylardan çıkan sonuç bu durumun devam edeceğini gösteriyor.

TEİS olarak, özellikle kanser gibi son derece zorlu bir tedavi süreci yaşayan hastaların mağdur olmaması için bu ilaçların eczanelerden verilmeye başlanması gerektiğini bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyoruz. Zira tüm ilaçlar için tek ve doğru adres eczanelerdir.”