İkizköy Akbelen Ormanı’nda dün maden sahası için 30 kızılçam ağacı katledildi. YK Enerji’nin ağaç katliamına karşı direnen köylüler, “Gece gündüz nöbet tutacağız, bir ağaç daha eksilmeyeceğiz” diyor.

Tek bir ağaç daha eksilmeyeceğiz!

Yaren ÇOLAK

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda dün başlayan ağaç katliamına karşı köylüler bölgede çadır kurarak direnişe geçti.
IC İÇTAŞ Enerji ve LİMAK Enerji ortaklığındaki YK Enerji’nin işlettiği Yeniköy ve Kemerköy termik santrallarının kömür ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla ormanlık alana kurulmak istenen maden sahası için dün bölgede talan başladı. 730 dönümlük Akbelen Ormanı’nı hedef alan proje kapsamında bölgeye gelen şirket yetkilileri, 30’u aşkın ağacı katletti. İş makinelerinin sesini duyarak ormana giden köylüler, ormanda çadır kurarak nöbet başlattı.


Bölgede yapılmak istenen katliama ilişkin Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) karşı dava açan yaşam savunucuları, karar beklenmeden talana başlandığına dikkat çekti.

BURADAN AYRILMAYACAĞIZ

İkizköy’den Esra Işık, “Gözümüz kulağımız ormandaydı. Sabah erken saatte makinelerin sesini duyar duymaz koşa koşa gittik. Jandarma geldi, ‘Biz taraf tutmuyoruz ama kesim alanında durmanız tehlikeli’ dedi. Şimdi kesimi durdular. Tekrar geri dönecekler mi bilmiyoruz; ama tek bir ağacın daha kesilmesine müsaade etmeyeceğiz. Çadır kuruyoruz. Canımızdan geçtik, buradan ayrılmayacağız” diye konuştu.

Bölgede gece gündüz nöbet tutacaklarını vurgulayan Işık, şöyle devam etti: “Yaklaşık 50 kişiyiz. Sayımız sürekli artıyor. Sabah biz gelene kadar 30 civarında bir ağaç katliamı oldu. Keşke onu da engelleyebilseydik; ama artık tek bir ağaç daha eksilmeyeceğiz.”

ORMAN MADENE TAHSİS

İkizköy Çevre Komitesi Gönüllüsü Deniz Gümüşel ise OGM yetkilileri hakkında geçtiğimiz günlerde “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı. Gümüşel, “Koskoca bir orman ekosistemi madene tahsis ediliyor. OGM, ormanları korumak için kurulmuş bir kurum olmasına rağmen para karşılığında burayı şirketlere maden için devrediyor. 730 dönümde katledilecek yüz yıllık kızılçamların kesilmesine göz yumuyor” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

KÖYLÜLER TETİKTE

Diğer köylerden de aldıkları destekle ormanın dört bir yanında nöbet tuttuklarını söyleyen Gümüşel, “Çok üzgünüz, çok kızgınız. Başka çaremiz kalmadı. Orman Genel Müdürlüğü, kararını iptal edene kadar gece gündüz buradayız. Ormanın dört bir yanında hep birlikte tetikteyiz” ifadelerini kullandı.

***

Muğla maden işgali altında

Muğla ve çevresindeki orman alanları madenler için talan ediliyor. TEMA Vakfı tarafından Ekim 2020’de yayımlanan rapora göre, Muğla ve çevresi orman alanlarının yüzde 65’i, tarım alanlarının ise yüzde 48’i madenler için ruhsatlandırıldı. Adeta maden ocaklarının işgaline uğrayan Muğla, 2020 verilerine göre bin 449 maden ruhsatına bölündü. Uluslararası koruma kriterlerine göre belirlenen ve nadir flora/fauna barındıran alanların yüzde 65’i, kültür varlıklarının ise yüzde 66’sı, yine madenler için ruhsatlandırılmış durumda.