Krizler, savaşlar, çatışmalar dünyayı sarsarken Amerikan emperyalizminin kasası doluyor. Ukrayna’daki savaşı kışkırtan, Ortadoğu’yu ateşe atan, Çin ile tansiyonu yükselten ABD, krizleri birer fırsata çeviriyor.

Tek kazanan ABD
Fransız l’Express ve Amerikan Politico dergileri Ukrayna’da tek kazananın ABD olduğunu yazdı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Dünyanın jandarmalığına soyunan Amerikan emperyalizmi, dört bir yanda savaş, çatışma ve gerilimleri tetiklerken kasasını da dolduruyor. Fransız l'Express ve Amerikan Politico dergilerinin yayınladıkları kapsamlı dosyalarda yüksek gaz ve silah satışlarıyla ABD’nin Ukrayna savaşını da fırsata çevirdiğine dikkat çekildi.

Ukrayna savaşının mutlak kazananının ABD olduğunu manşetlerine taşıyan her iki dergideki analizlerde stratejik, endüstriyel ve enerji alanlarında Washington’ın büyük karlar elde ettiği ifade edildi. Bu durumun Avrupa başta olmak üzere diğer müttefiklerin tepkisini çekmeye başladığının da kaydedildiği çarpıcı analizlerde ABD'nin her alanda üstünlüğünü artırdığı savunuldu. Politico, Avrupa’nın kendi endüstrisinin Amerikan rakipleri tarafından yok edilmesini önlemek için büyük bir sübvansiyon paketi hazırlığında olduğunu belirtti. AB ticaret bakanları konuyu bu cuma tartışmak için bir araya gelecek.

DÜNYAYI SARAN ASKERİ AĞ

Krizlerden nemalanan ABD bir taraftan rakiplerini istikrarsızlığa sürüklerken diğer taraftan da askeri ağını genişletiyor. World Beyond War örgütü ABD'nin dünyayı saran askeri üslerini gösteren bir harita yayınladı. ABD’nin dünya genelinde bulunan 867 üssünün detaylarıyla çevrimiçi olarak incelenebildiği haritada herhangi bir ülkedeki askeri üssün detaylarını da görülebiliyor.

World Beyond War'ın sitesinde, üslerle ilgili olarak "Çoğu durumda, insanlar bu askeri tesislere yer açmak için yerinden edildi, bu da insanları tarım arazilerinden mahrum etti, yerel su sistemlerine ve havaya büyük miktarlarda kirlilik ekledi ve istenmeyen bir varlık oldu" ifadelerine yer verildi. Haritada ayrıca, ABD'nin askeri üsleri liste halinde de incelenebiliyor. İnternet sitesinde, Türkiye'de ise 14 ABD askeri noktası olduğu listelenmiş.

NATO BENZİN DÖKÜYOR

Öte yandan ABD emperyalizminin savaş aygıtı konumundaki NATO’nun Dışişleri Bakanları Romanya’nın başkenti Bükreş’te Rusya’ya gözdağı verdi. İki günlük zirvenin açılışında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kiev’e eşi görülmemiş destek verdiklerini söyledi.

Geri adım atmayacaklarını vurgulayan Stoltenberg, Ukrayna'nın olası NATO üyeliğiyle ilgili de 14 yıl önce Bükreş Zirvesi'nde bu yönde alınan kararın arkasında olduklarını belirterek, "NATO'nun kapıları açıktır" ifadesini kullandı. Finlandiya ve İsveç'in üyelik yolunda olduğunu dile getiren Stoltenberg, Gürcistan, Moldova ve Bosna Hersek dışişleri bakanlarının da zirveye katıldığını aktardı. Bükreş'te Çin’in getirdiği sınamalarında ele alınacağı bilgisi verildi.