Tarafsızlığa gölge düşüren yayınlar yaptığı gerekçesiyle eleştirilen TRT’nin, Yönetim Kurulu üyelerine 2020 yılında ödediği aylık ortalama ücret açıklandı. TÜRKSAT Yönetim Kurulu’nda yer alan İbrahim Eren ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış’ın da aralarında olduğu TRT Yönetim Kurulu üyelerine aylık ortalama 7 bin 259 TL ücret ödendiği bildirildi.

Tek maaş almak yetmiyor, yedi bin lira da TRT'den

Mustafa BİLDİRCİN

Devlet adına radyo ve televizyon yayınlarını gerçekleştirmek amacıyla 1964 yılında kurulan ancak son dönemde tarafsızlığa gölge düşüren yayınlar yaptığı gerekçesiyle eleştirilen Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, 2020 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Rapor, TRT’nin de iktidara yakın isimler için “Çift maaş arpalığına” dönüşen kurumlar arasında olduğunu ortaya koydu.

2017 yılında TRT Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanan ve “Diriliş, Payitaht İstanbul gibi milli projelere imza attığı” belirtilen İbrahim Eren’in, TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyeliğinin yanında TRT’den de aylık ortalama 7 bin 259 TL ücret aldığı öğrenildi.

AYLIK 7 BİN 259 TL

AKP iktidarının propagandasını yaptığı iddiasıyla eleştirilen TRT, 2020 yılına ilişkin faaliyetlerini içeren raporunu açıkladı. Raporun kısıtlı mali tabloları içeren bölümünde, Yönetim Kurulu üyelerine yapılan aylık ödemelere ilişkin de bilgi verildi. 2020 yılında TRT’de, Yönetim Kurulu üyesi başına aylık ortalama 7 bin 259 TL ödendiği kaydedildi.

BİRDEN FAZLA YERDELER

TRT’nin Yönetim Kurulu’nda yer alan ve aylık ortalama 7 bin 259 TL ücret aldıkları bildirilen isimlerin tamamına yakınının başka kamu kurumlarında da görev almaları dikkati çekti. TRT Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Eren’in TÜRKSAT Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev yaptığı bildirilirken TRT Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Durdu’nun ise aynı zamanda Basın İlan Kurumu’nda Yönetim Kurulu Üyesi olarak var olduğu öğrenildi.

TRT’den Yönetim Kurulu Üyesi sıfatıyla ücret alan diğer isimler ve çalıştığı kamu kurumları ise şöyle ifade edildi:

► Ali Osman Öztürk: TRT’deki görevinin yanı sıra Mayıs 2019 itibarıyla Hitit Üniversitesi Rektörlüğü de yapıyor.

► Mustafa Akış: Bir dönem AKP çatısı altında milletvekilliği yapan Akış, TRT’deki görevinin yanında halen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak çalışıyor.

***

YIL KARI 496 MİLYON TL

Rapora göre TRT, 2020 yılını 496,5 milyon TL kar ile kapattı. Bünyesindeki dizilerin maliyetini açıklamadığı gerekçesiyle eleştirilen kurum, 2020 yılı faaliyet raporunda da dizilerin maliyetine ilişkin bilgi paylaşmadı. Raporda, 2020’de 149 milyon TL yatırım harcaması yapıldığı belirtildi.

ERKEK EGEMEN

Raporda, çalışan istatistiklerine de yer verilirken istatistikler, TRT’deki erkek egemen tabloyu gözler önüne serdi. Raporda, çalışanların yüzde 67’sinin erkek olduğu, yalnızca yüzde 33’ünün kadın olduğu bildirildi.