Tek muhatap polis!

Zeynep Kuray-Selin Titizoğlu

İktidarın her daim hedefinde olan Özgür Gündem gazetesinin OHAL fırsatçılığı ile kapatılmasının ve gazetecilerin gözaltına alınmasının yankıları sürerken, önceki gece evine yapılan baskınla gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi Aslı Erdoğan da gözaltına alındı. Erdoğan’ın gözaltına alınmasıyla gözaltındaki gazeteci sayısı 25’e yükseldi. Farklı karakollarda tutulan 25 gazetecinin gözaltı süresi cuma gününe kadar uzatılırken, avukatları ise gözaltılara itiraz edecek muhatap bulamadı. BirGün’e bilgi veren Avukat Sinan Zincir, avukat görüş kısıtlılığı olduğunu hatırlatarak, “Aslı Erdoğan, Zana Kaya, İnan Kızılkaya haricinde gözaltındaki diğer gazetecilerle görüştük. Bazı gazeteciler Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde tutuluyor. Diğer gazeteciler Kasımpaşa, Taksim ve Karaköy karakollarında tutuluyorlar. Cuma günü savcılığa ifade vermek üzere Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürülecekler” dedi.

‘Bilgi alamıyoruz’

Gözaltındaki gazetecilere yöneltilen suçlamalar ile ilgili bilgi veren Zincir, Gazetecilere ‘görevli memura direnme ve mukavemet’ suçlamaları yöneltiliyor. Fakat Terörle Mücadele Şubesi’nde olan gazetecilerlere yöneltilen suçlamalar hakkında ayrıntılı bir bilgi yok” diye konuştu. Gazetecilere darp ve işkence yapıldığını da aktaran Zincir şunları kaydetti, “Gazeteye yapılan aramalarda birebir olaylara tanık oldum. Kadın gazetecilere saçlarından çekilerek, polis kalkanlarıyla, coplarla dövülerek, yerlerde sürüklenerek gözaltı işlemi uygulandı.” Adliyede gözaltı işlemine itiraz edecek savcı bulamadıklarını da söyleyen Zincir, “Polis dışında muhatap bulamıyoruz. Devletin uyguladığı OHAL halinden kaynaklı olarak muhtabımız polis fakat bizimle muhatap olmayan bir polis söz konusu” ifadelerini kullandı. Özgür Gündem gazetesine yapılan polis baskınının ardından gazetenin yazarlarının evlerine yönelik polis baskını dün de devam etti. Önceki gün akşam saatlerinde Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan’ın dün öğle saatlerinde ise gazetenin yazarı Ragıp Zarakolu’nun yasal ikametgâhı olan, oğlunun evi polislerce basıldı. Ragıp Zarakolu Facebook’tan oğlunun evde olmadığını, polisin kapıyı kırarak içeriye girdiğini ve kitaplarına el koyduğunu açıkladı. Zarakolu, “Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasını ve oğlumun evine yapılan barbarca baskını protesto ediyorum… Kırk yıl basın davalarında yargılandım… Böyle rezalet görmedim, Doksanların kirli savaş yılları dahil… Kazanan barbarlık, ırkçılık ve kitap düşmanlığı değil, hakikat ve insanlık, özgürlük ve demokrasi olacak” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Keskin: Bunun adı faşizimdir

İstanbul’daki evine baskın yapılan ancak baskın sırasında Diyarbakır’da bulunan Özgür Gündem gazetesi eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Avukat Eren Keskin, evine yapılan baskını ise BirGün’e değerlendirdi. Maltepe Küçükyalı’da annesiyle birlikte yaşadığı evin polislerce basıldığını öğrenir öğrenmez İstanbul’a gelen Keskin, “22 yılı aşkın süredir yürüttüğüm insan hakları mücadelesinde çok sayıda baskıya maruz kaldım. Silahla saldırıya uğradım, düşüncelerim nedeniyle tutuklandım ama ilk kez evim maskeli timler tarafından basıldı” diye konuştu. Bu baskın esnasında evde bulunan kalp hastası 85 yaşındaki annesinin çok korktuğunu aktaran Keskin, “Bu demokrasi değil faşizmdir” dedi. “Kaçmıyorum, buradayım” diyen Keskin, “Bir darbeyi önleyeceğiz diye tüm muhaliflere yönelik yeni bir darbe girişimi yapılıyor. Hükümet böyle bir şey olmayacağını beyan etse de, biz muhaliflere yönelik saldırılar olacağını bekliyorduk ve bu başladı” diye konuştu. Bu baskı ve saldırıların bugün sessiz kalanlara da yöneleceğini hatırlatan Keskin, çok geç olmadan herkesin demokratik taleplerini daha da yüksek sesle dile getirmesi gerektiğini kaydetti. Keskin, Özgür Gündem’in dün olduğu gibi bugün de susmayacağını vurguladı.