AKP içindeki ayrışmanın tartışma noktası haline gelen Şehir Üniversitesi’nin 2008 yılından bugüne kadar tek bir doktora mezunu yok. Üniversitenin bütçesinden Ar-Ge projelerine harcanan bütçe oranı ise yalnızca yüzde 0,2

Tekel arazisini verdikleri Şehir Üniversitesi'nin son hali: Proje üretmiyor, yayın yapmıyor

MUSTAFA KÖMÜŞ

AKP’den ayrılan Ahmet Davutoğlu’na yakınlığıyla bilinen İstanbul Şehir Üniversitesi uzun süredir tartışılıyor. Halkbank tarafından malvarlıklarına tedbir konulan üniversite adeta AKP içindeki ayrışmanın geldiği noktayı koyuyor.

Kendisine TEKEL arazisi devredilen üniversitenin durumuysa hiç de iç açıcı değil. 2008 yılında kurulan üniversitenin birçok noktada eksikleri bulunuyor.

Üniversitenin Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2018 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda ilginç bilgiler yer alıyor. Raporda üniversitenin yaptığı uluslararası sempozyum, kongre veya sanatsal sergi sayısının sadece bir olduğu ifade edildi. Üniversitenin kontenjanının ise yalnızca yüzde 60,57’si doldu.

Şehir Üniversitesi’nin günlerdir rektörler üzerinden oldukça tartışılan makale ve atıf sayıları da raporda kendine yer buldu. Rapora göre üniversitenin ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı yalnızca 0,02; endeksli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı ise sadece 0,14 oldu. Üniversitelerin sıralamalarını değerlendiren sıralamayaysa Şehir Üniversitesi hiç giremedi.

Rapora göre üniversite 2008 yılından bugüne kadar tek bir doktora mezunu veremedi. Ayrıca üniversite bütçesinden araştırma geliştirme (Ar-Ge) projelerine yüzde bir bile ayrılmadı. Ar-Ge’ye harcanan bütçe oranı yüzde 0,2, Ar-Ge’ye harcanan yatırım bütçesi oranıysa yüzde 0,05 olarak gerçekleşti. Üniversite sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında hiçbir ödül alamadı.

Yine YÖK tarafından hazırlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu da Şehir Üniversitesi’yle ilgili çarpıcı detaylar veriyor. Rapora göre üniversitede öğretim elemanı başına 41 öğrenci düşüyor. Reklam ve tanıtım harcamalarına 4 milyon 192 bin 911 lira harcayan üniversite, kütüphaneye 611 bin 243 lira harcadı. Ar-Ge projelerine toplam 5 milyon 68 bin harcanırken, bunun sadece 414 bin 965 lirası üniversitenin öz kaynağından karşılandı.