Tekel’i anlatan öyküler

Binlerce TEKEL işçisi, 15 Aralık 2009’da Ankara’nın kara kışında özelleştirmeye ve 4/C statüsüne karşı mücadeleye başladı. Polis müdahalelerine, Ankara’nın ayazına rağmen direnen emekçiler, tarih sayfalarına isimlerini yazdırdı. Hafızalardan silinmeyen bu direniş ardından da film ve kitaplara konu oldu.

İşte TEKEL Direnişi’ni konu alan bazı film ve kitaplar:


tekel-i-anlatan-oykuler-961082-1.

TEKEL 51

TEKEL 51 belgeseli, Tekel işçilerinin haklı direnişini desteklemek için yapılan genel grevden bir gün önce, yani Ankara’daki direnişin 51. gününde kolektif bir biçimde çekildi. Amacı, o gün işçilerin düşündüklerini, hissettiklerini aksettirmek, olanı belgelemekti. Gün ve gece boyunca çekilen görüşmeler, diğer görüntüler yine kolektif bir biçimde değerlendirildi, montajlandı. Direnişin 64. gününde TEKEL 51 bittiğinde mücadele sürüyordu. Kolektif bir yapım olan filmin yönetmen koltuğunda Ülkü Akgün, Nurşen Bakır, Erdal Bilici, Vahap Bozay, Burak Özay, Semin Sezerer, E. Ahmet Tonak, Cem Yıldırım gibi isimler oturuyor.


TEKEL Direnişi Işığında Gelenekselden Yeniye İşçi Sınıfı Hareketi

Emek hareketi için tarihsel öneme sahip olan TEKEL Direnişi’nin işçi sınıfına tuttuğu ışığı konu alan ‘TEKEL Direnişi Işığında Gelenekselden Yeniye İşçi Sınıfı Hareketi’ kitabı Nota Bene Yayınları’ndan çıktı. Kitap, TEKEL Direnişi’ni çeşitli yönleriyle ele alan toplam 11 makale, Tek Gıda-İş yöneticileri ve TEKEL işçileriyle yapılan sekiz röportaj ve 2009’un Kasım ayından 3 Nisan 2010’a kadar gün gün gelişmeleri içeren bir de günceden oluşuyor.

Kitapta her bir yazar, TEKEL Direnişi’ni değerlendirirken olması gerekeni betimlemeye değil olanı anlamaya çalışarak işçi sınıfı mücadelesinin geleceğine ilişkin önermelerde bulunuyor.


TEKEL İşçileri Direnişi

8’inci Montreal Türk Filmleri Festivali, En İyi Belgesel Film Ödülü’nü ise TEKEL’in özelleştirilmesine karşı çıkan işçi direnişinden görüntülerin yer aldığı ‘TEKEL İşçileri Direnişi’ adlı film aldı. Ortak bir yapım olan TEKEL İşçileri Direnişi, 5 yıl sonra Artıkişler Kolektifi’nce yapılmış 38 videoluk bir seçkiden oluşuyor. Direnişin ardından altı yıl geçtikten sonra o günleri izleyiciye adeta tekrar yaşatan filmin yönetmeni ise Sibel Tekin.


tekel-i-anlatan-oykuler-961087-1.

Bir Direniş Öyküsü TEKEL

‘Bir Direniş Öyküsü TEKEL’ adlı kitap da öykülerle, röportajarla TEKEL’in ruhunu anlatıyor. Sevgi Yılmaz’ın kaleme aldığı kitap, direnişten iki yıl sonra raflarda yerini aldı. Evrensel Basım Yayın tarafından yayımlanan kitapta işçilerin eyleme başlamadan önceki düşünceleri, Ankara’ya gelişleri, karşılaştıkları sorunlar, yaşadıkları acılar kendi üsluplarıyla okuyucuyla buluşuyor.


TEKEL Direnişi Dersleri 2010 Sendikalarımızı Geri Alacağız

TEKEL Direnişi 2010; Sendikalarımızı Geri Alacağız!” tarihe düşülmüş bir not aslında. Uzun zamandır uyuyan devin uyanışının bir resmi, bir anlatısı belki de. Olmaz denilen şeylerin nasıl olur kılındığı üzerine bir “roman” belki. Cepteki son parayla alınan simitle, evlerden getirilen battaniyelerle, kışta karda yakılan sobalarla, çadırları evleri belleyip her gün gelen, daha önceden “komünist” diye korkulan öğrencilerle şenlenen ve ayakta duran bir direnişin hikâyesi. Kitap, toplam dört bölümden oluşuyor. Kitap, KALDIRAÇ Yayınları’ndan çıktı.


tekel-i-anlatan-oykuler-961086-1.

Direnişçi

Yönetmenliğini Murat Utku’nun yaptığı, "Direnisçi" belgeseli de 78 gün süren TEKEL Direnişi’ni konu alıyor. Hükümetin 4/C uygulamasına karşı TEKEL Yaprak Tütün İşletmesi işçilerinin direnisini aktaran film, TEKEL direnisi ışığında özelleştirme gibi neo-liberal dönüşümlerin toplum üzerinde yarattığı etkileri de sorguluyor. 2010 yılında beyaz perdeyle buluşan filminf galası İşçi Filmleri Festivali kapsamında Fransız Kültür Merkezi’nde yapıldı. İşçilerin alkışları ve ıslıkarı eşliğinde izlenen film, Bianet’in katkılarıyla hazırlandı.