Google Play Store
App Store

Başörtüsü ve aileye yönelik Anayasa değişikliği teklifine şerh düşen muhalefet, konunun iktidar tarafından siyasi istismar aracı olarak kullanıldığı vurgulandı.

Teklif, siyasi bir istismar
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP, MHP, BBP ve Saadet Partisi Milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan, Anayasa Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edilen başörtüsü ve aile hakkında düzenlemeler içeren Anayasa değişikliği teklifine muhalefet, şerh düştü. Kadın örgütlerinin de karşı çıktığı teklifi değerlendiren TBMM Anayasa Komisyonu’nun muhalefet partili üyeleri, “Kadının kıyafeti, bireylerin yaşam tarzı, inancı, siyasetin konusu olmamalıdır” dedi.

Başörtüsü konusundaki tartışmaların toplumu kutuplaştırdığı ve rant amaçlayan partiler tarafından siyasi istismar aracı haline geldiği bildirilen CHP'nin muhalefet şerhinde, “İktidarın başörtüsü konusu üzerine yapılan tartışmaları çözmek niyetinde olmadığı, bilakis sürekli bir istismar aracı olarak gündemde tutmak niyetinde olduğu AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partimizin konuyla ilgili kanun teklifini ‘gollük pas’ olarak nitelendirmesiyle bir kez daha ortaya çıkmıştır” ifadeleri kullanıldı.

İHTİYAÇ YOK

Cumhur İttifakı’nın bu teklifi ile ayrımcılık yaptığını da kaydeden CHP Milletvekilleri, şunları kaydetti:

"İktidar partisinin önerdiği başörtüsü konusundaki teklif, ikircikli bir tutum sergilemektedir. Teklifle, ‘dini inanca dayalı olacak başörtüsüne güvence getirileceği’ iddia edilirken başı açık olanlar bakımından hiçbir koruma sağlanmamaktadır. Ayrıca evlilik akdinin kadın ve erkek arasında imzalanacağının kanun düzeyinde düzenlendiği göz önüne alındığında, bu türden bir Anayasa değişikliğine de ihtiyaç bulunmadığı izahtan varestedir.”

GOLLÜK PAS

TBMM Anayasa Komisyonu’nun İYİ Partili üyeleri de teklife karşı çıktı. “Cumhurbaşkanı ve AKP’nin başörtüsü meselesini, siyaset pazarında oy devşirilecek bir ‘gollük pas’ olarak gördüklerini üzülerek gördük” diyen İYİ Parti Milletvekilleri, muhalefet şerhinde şunları vurguladı: “Teklifin eksiklerinin giderilmesi, başını örten ya da örtmeyen kadınlarımızın haklarının tam bir özgürlük ortamında, eşitlik ve tarafsızlık ilkesine uygun, yeni ayrımcılıklar yaratmadan uygulanması amacıyla her türlü katkıyı sonuna kadar verdik. Bu çerçevede hiçbir itiraz ve katkımız kabul görmedi. Teklifin konunun paydaşlarınca yeterince demokratik platformlarda paylaşılmadan ve tartışılmadan Meclis gündemine taşındığı, kamuoyunun malumlarıdır… Öngörülen düzenleme temel hak ve hürriyetler konusunda Anayasada hakim olan, herkesi kapsayan ve ayrımcılık yerine eşitlik ilkesini önceleyen dilden uzaklaşmaktadır. Anayasanın pek çok maddesi eşitlik ilkesi doğrultusunda temel hak ve özgürlükleri herkese tanımaktadır… Kadının kıyafeti, bireylerin yaşam tarzı, inancı, siyasetin konusu olmamalıdır. İktidar ve ortağı başörtü meselesini sonsuza dek ülke gündeminden çıkarma önerimizi ve bu konudaki katkımızı görmezden gelmiş, bu teklifin TBMM ‘de tam bir uzlaşı içinde, beş yüzün üzerinde bir oyla geçmesi mümkünken, bu tarihi fırsat elinin tersiyle itmiştir.”