TBMM Genel Kurulu’nda çoklu baro düzenlemesi henüz kabul edilmeden Ankara’da alternatif baro ismi için tescil başvurusu yapıldı. 295 demokratik kitle örgütü ise çoklu baro düzenlemesine karşı bir bildiri yayımladı ve bu projeden vazgeçilmesini istedi

Teklif yasalaşmadan tesciller başladı: ‘Projeden vazgeçin’

BirGün ANKARA

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının ardından AKP ve MHP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM'ye sunulan çoklu baro düzenlemesi henüz yasalaşmadan yeni baro için patent başvurusu yapıldı. Başvurucular, yeni barolarının isminin, "Hak ve Adalet Barosu" olmasını istedi.

Kanun teklifinde yer alan, “Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde Türkiye Barolar Birliği, tüzel kişilik kazanma tarihini esas almak ve birden başlamak suretiyle baroları o ilin adıyla numaralandırır” hükmünde Genel Kurul aşamasında bir değişiklik yapılması durumunda 2 bin avukatın kurduğu yeni baronun ismi Hak ve Adalet Barosu olabilecek. Aksi durumda barolar yalnızca numaralandırılabilecek.

TBMM'DE ORTA OYUNU

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi, CHP'li Alpay Antmen, teklif yasalaşmadan yeni baro hazırlığına tepki gösterdi. TBMM'nin bir orta oyunu olmadığını, teklifin yasalaşmama ihtimalinin her şeye rağmen var olduğunu ifade eden Antmen, "Çoklu baro teklifi Meclis'ten geçerse kutuplaştırma ve bölünme yaşanacak. Türkiye, geri dönüşü olmayan sorunlarla karşı karşıya kalacak ve halkımız adil ve tarafsız yargıya hasret kalacaktır. Yeni barolar için başvuruların yapılmaya başlanması bunun en açık göstergesidir" dedi.

2013'TE PROTESTO ETMİŞTİ

Çoklu baronun bir FETÖ projesi olduğunu, 2013 yılında Mersin Barosu Başkanı olduğu dönemde Adana'da bu projeye karşı eylemlere katıldığını, FETÖ'nün projesinin daha sonra rafa kaldırıldığını anlatan Antmen, "Şimdi bu proje bu kez AKP ve MHP ittifakı ile karşımızda. Kamu kurumları bölünemez, birden çok kamu kurumu olmaz. Aynı ilçede 2 kaymakam, bir ilde 2 vali, 2 sağlık müdürlüğü, 2 emniyet müdürü olamaz. Böyle bir uygulama baroların kamu kurumu olması hasebiyle dünyada da bulunmamaktadır. Almanya'da, Amerika’da, Fransa’da ve tüm çağdaş ülkelerde barolar tektir. Çoklu baro teklifi Anayasa'yı açıkça çiğnemek ve Anayasa'nın açık ihlalidir. Paralel yapı kurmaktır. Çoklu baro teklifi Meclis Genel Kurulu'ndan geçerse sadece kutuplaştırma ve bölünme yaşanacaktır" diye konuştu.

ÖRGÜTLERDEN ORTAK AÇIKLAMA

TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerden önce 295 demokratik kitle örgütü de bir bildiri ile "Barolar bölünmesin" dedi. Denge ve Denetleme Ağı üyesi kuruluşlar, bir politika belgesi açıklayarak dünyadan baro örneklerini inceledi. Politika belgesinde, bugün atılması gereken asıl adımın baroların bütünsel yapıları korunarak daha etkin hale getirilmeleri olduğu vurgulandı.

Denge ve Denetleme Ağı, “Sağlıklı bir Denge ve Denetleme Sistemi Açısından Barolara İlişkin Değişikliğe Dair Öneriler” başlıklı bir Politika Belgesi'nde şu hususlara değindi:

"Teklife, baroların, muhalefet partilerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve akademisyenlerin etkin katılımıyla son hali verilmelidir. Yargının savunma bileşeni olan avukatların meslek kuruluşları olan baroların ve onların çatı kuruşu olan TBB'nin tarafsızlığı ve bağımsızlığı kuvvetlendirilmelidir. Bu çerçevede, baroların işleyişinin daha etkin hale getirilmesi, baroların mevcut bütünsel yapıları korunarak yapılacak düzenlemelerle gerçekleştirilmelidir.
TBB'nin delegasyon yapısında yapılacak değişiklikler, az üyeli baroların TBB Genel Kurulu’nda temsilini arttırırken, çok üyeli baroların temsil kabiliyetini orantısız şekilde düşürmemelidir. Barolara, Avukatlık Kanunu’nda verilmiş olan denge ve denetleme görevlerini sekteye uğratmayacak düzenlemelerin yapılması gerekmektedir."

***

Tüm yurtta eylemler devam etti

Pek çok ilde bir araya gelen barolar, “çoklu baro” yasa tasarısını protesto etti. Yapılan açıklamalarda, “Cübbemize düğme dikmek istiyorlar. Biz bağımsız savunmanın temsilcisi olarak bu düğmeleri cübbemize dikmeyeceğiz” mesajı verildi.

Van Adliyesi önünde açıklama yapan Baro Başkanı Zülküf Uçar, tasarının avukatlık mesleğinin sorunlarını çözmek yerine, daha fazla sorunu beraberinde getireceği uyarısında bulundu.

Ankara Barosu üyesi avukatlar da Ankara Adliyesi’nde yürüyüş düzenledi. Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan “Haftalardır bir şey anlatmaya çalışıyoruz. Haftalardır baroların bölünmesinin, parçalanmasının bu ülkeye ne kadar büyük bir zarar vereceğini anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

Adana Adliyesi Taş Binası önünde cüppeleriyle bir araya gelen avukatlara ise Adana'daki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Düzenlemenin FETÖ projesi olduğuna değinen Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, “çoklu baro” yasa teklifinin Anayasa'nın 135'inci Maddesi'ne aykırı olduğunu söyledi.

Mersin Barosu, Mersin Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Avukatlık Kanunu değişikliklerinin avukatlara kapalı kapılar ardında yapılmak istenmesi gerek ulusal, gerekse uluslararası hukuka aykırıdır” dedi.