Soma’da Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in tekmelediği madenci Kocabıyık, şimdi de 10 ay hapse çarptırıldı. CHP’li Özel: İntikam alıyorlar. Bu ceza Türkiye işçi sınıfının onur belgesidir

Tekmelediler, işsiz bıraktılar, şimdi de hapis cezası!

Devlet, maden işçisi Erdal Kocabıyık’ın peşini bırakmıyor. Soma’da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden katliamının ardından Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel tarafından tekmelenen Kocabıyık, şimdi de 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Soma Katliamı’ndan bir gün sonra dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan taziyeye gitmiş, acı ve öfke içindeki Soma halkı Erdoğan’a tepki göstermişti. Halkın yuhalama protestosu arasında ilerleyen Erdoğan’ın zırhlı makam aracına, maden işçisi Erdal Kocabıyık tekme savurmuştu. Erdoğan’ın korumaları saldırarak işçiyi yere yatırmış, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel yerdeki işçiye tekme vurmuştu. Yerkel, tekme vurduğunda ayağının incindiği gerekçesiyle yedi gün iş göremez raporu da almıştı.

Bu olayın ardından Kocabıyık’ın başına gelmeyen kalmadı. Aylarca işsizliğe mahkûm edilen ve yandaş medya tarafından hedef gösterilen işçiye, bir de ‘kamu malını zarara uğrattığı’ iddiasıyla dava açıldı. Başbakanlık adına davaya katılan Hazine avukatı aracın hasarının 2 bin TL olduğunu iddia etse de, bilirkişi raporunda zararın 543 TL olduğu belirtildi. Kocabıyık, faiziyle birlikte 631 lira para cezasını, kendisine destek veren emek dostlarının yardımıyla ödedi.

‘ALLAHLARINDAN BULSUNLAR'
Buna karşın devlet işçiyi rahat bırakmadı. Kocabıyık, şimdi de ‘kamu malına zarar verdiği’ iddiasıyla 10 ay hapse mahkûm edildi. BirGün’e konuşan Kocabıyık, “O araca verdiğimi söyledikleri zararı karşıladım. Hâkim ‘8 Mart’a kadar yatırın’ demişti, yatırdık. Buna rağmen hapis cezası çıktı, anlam veremedim. Söylenecek çok şey var da gerek yok, bana bunları yaşatanlar Allahlarından bulsunlar, başka bir şey demiyorum. Büyük haksızlığa uğrayan ben oldum. Temyize gideceğiz” dedi.

***

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, BirGün'e yaptığı açıklamada, olayın olduğu gün Soma’da yaşananları şu sözlerle hatırlattı: “Soma bir taziye evine dönmüştü. Bizim kültürümüzde taziye evinde önüne bakıp susmak varken, dönemin Başbakanı Erdoğan geldi, Soma’yı provoke etti. Soma’da insanlar nefes almaya bile utanırken, belediye önünde kürsü kurdurup korkunç, utanç verici bir konuşma yaptı. Sonra Soma’da kitlesel bir isyanın yükseldiğini gördük. 7 yaşındaki çocuktan 70 yaşındaki amcaya kadar herkes ‘Bu kadar da olmaz’ dedi. Acıyı paylaşmak yerine; acıyı görmeyen, anlamayan, suçlayan bir dil kullandı Erdoğan. O gün 70 yaşındaki teyzeler onu ele geçirse saçını başını yolacaklardı, o kadar sinirlendiler.

O sırada Erdoğan, eskortlar eşliğinde belki bin kişi tarafından korunarak zırhlı aracıyla Soma’dan geçerken; yüreği parçalanmış, arkadaşlarını katliamda kaybetmiş bir maden işçisi, o zırhlı araçlardan birine bir tekme savurdu sadece. En muktedire, en güçlüye karşı en güçsüzün attığı bir tekme, sembolik bir tepki, bir pasif direniş… Ama anlıyoruz ki, tanksavar mermilerinin, roketatarın işlemediği, değemediği o araca madencinin tekmesi değmiş. Emekçinin tekmesi o muktedirin zırhını delmiş, canlarını acıtmış, o yüzden intikam almaya çalışıyorlar.”

Özel, “Bu karar Erdal’ın da, Soma’nın da, Türkiye işçi sınıfının da onur belgesidir. Erdal’ın sonuna kadar arkasındayız” dedi.