Bu hafta Samsung yeni telefonu Galaxy NOTE20 ailesini tanıtacak. 10 bin TL üzeri bir fiyatla çıkacağı kesin. Eylül ayında da yeni iPhone 12 ailesi bekleniyor. 10 bin TL üzeri olacağı kesin. Hayat gerçekten bu kadar zor geçerken bu cihazlara bu kadar yüksek ücretler ödemek Türkiye şartlarında çok zor

Teknoloji gelişiyor  ama bizden uzaklaşıyor

Ekonomik uçuşumuz hızla süredursun, döviz kuru, vergi, işsizlik kombini teknolojiden bir hayli uzaklaşmamıza sebep oldu. Yeni çıkan teknolojileri sadece okuyor, izliyor ve iç geçiriyoruz. Benim işim gereği sizden biraz daha iyi durumda olduğumu söyleyebilirim. Gelen bu yeni teknolojileri deneyimleme şansına sahip oluyorum. Aslında bu sebeple tepki de çektiğimi söyleyebilirim.

“Karnımız aç sen bize ne anlatıyorsun” diyen mi ararsın, “iyi de biz bu cihazları nasıl alacağız?” diye çok haklı serzenişler oluyor. Haklılar ancak yeni teknolojileri öğrenmek işin nereye gittiği görmek önemli. Eskiden bizi takip edenler ürünleri almadan yorumlarımızı merak ediyor, tercihlerini ona göre yapıyordu. Elbette hâlâ aynı şekilde yapanlar vardır ancak artık sayılarının epey azaldığını düşünüyorum.

Şartları zorlayarak da olsa bu yeni ürünleri almak gerçekten pek zor artık. Bir kısmı benim olmasını istediğim kısım işte. Teknolojinin ne boyutlarda ve ne yönde geliştiğini takip etmeyi bırakmayanlar. Bilmenin bence bir eksisi yok. İç çekebilirsiniz o ayrı. Teknolojinin gelişmesini takip etmeyi bırakmayın. Meslekler bile artık buna göre gelişiyor. Kendinize artı değer katacak ne varsa bilgi olarak almaya devam etmelisiniz.

Bu hafta Samsung yeni telefonu Galaxy NOTE20 ailesini tanıtacak. 10 bin TL üzeri bir fiyatla çıkacağı kesin. Eylül ayında da yeni iPhone 12 ailesi bekleniyor. 10 bin TL üzeri olacağı kesin. Hayat gerçekten bu kadar zor geçerken bu cihazlara bu kadar yüksek ücretler ödemek Türkiye şartlarında çok zor. Bizim durumumuz vahim ama global anlamda da eski şaşalı günler artık yok. Pandemi dünya ekonomisini 5 şaşırttıysa Türkiye ekonomisini 10 şaşırtmış durumda. Gazetemiz yazarlarından Yalçın Karatepe’nin sıkı takipçilerindenim. Ekonomi alanında yazıları gerçekten çok iyi. Elbet güzel şeylerden bahsetmiyor ama bilgi ve aydınlanma konusunda çok iyiler. Ekonomi güzel olsa o da güzel şeylerden bahsedebilir ama maalesef şartlar uygun değil. Geçen gün attığı bir tweet’te, gidişatın kötüleşerek devam edeceğini özellikle döviz konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini söylemişti. Yani bırakın teknolojiyi her anlamda zor bir süreç geçiriyoruz. Ne zaman düze çıkılır, ne zaman alım gücümüz yükselir bilinmez ama elbet daha iyi günler gelecektir. Mevcut şartlarda teknolojiden ve dünyadan kopmamak zorundayız, bunu bilelim yeter.

ÜRETİCİLER ETKİLENDİ

Pandemi dönemi her alanda üreticileri tahminimizden fazla etkilemiş durumda. Üretim planları, nakliyesi ve raflara gelmesi sorun. Hoş artık raf olayı da bitti o ayrı. Dijital alışveriş ile işimizi hallediyoruz. AVM kültürü yerini dijital AVM kültürüne bıraktı ve bu çok normal. Apple yeni iPhone modeli 12’yi normal şartlarda Eylül ayının ilk yarısında tanıtacaktı. Son gelen haberler birkaç hafta sarkma olacağı yönünde. Belki yeni iPhone hazır ancak satışa çıkartabilecekleri yeterli ürün olmayabilir. Samsung Note serisiyle ilgili bir erteleme bildirmedi, planlanan şekilde ilerliyor. Bunun bir sebebi iPhone kadar yoğun satış beklentilerinin olmaması olabilir tabi ki.

Türkiye standartlarında değil Amerika standartlarında düşündüğümüzde iPhone yine iyi satış rakamlarını bulabilir. En azından bu ihtimal var. Türkiye’de yeni iPhone ne kadar satılır o bilinmez ama dünyanın her yerinde olduğu gibi büyük bir merakla beklendiği kesin. Parça tedariği tüm sektörleri olumsuz etkiliyor. Otomobil bunlardan bir diğeri. Adetli satışın olduğu pek çok sektör bu anlamda zor durumda. Salgının uzun bir süre daha hayatımızda olması bekleniyor. Her ne kadar ülkemizde pek bir şey yokmuş gibi yapılsa da Dünya Sağlık Örgütü durumun tüm dünya genelinde çok vahim olduğunu net bir şekilde açıkladı.

Son bölümde ise yeni dünyanın en iyi işlerinden biri olan “yapay zekâ” ve “veri mühendisliği” ile ilgili güzel bir haberi sizlerle paylaşmak isterim. İstanbul Teknik Üniversitesi yeni açtığı bölümle bu alanda eğitim vermeye başlıyor. Haberi alır almaz İTÜ’ye gittim ve Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi altında kurulan Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü ile bir röportaj yaptım. Röportajın tamamını Tekno Safari YouTube kanalımızda bulabilirsiniz. İlk bine girenlerin alınacağı bu bölümde okumak gerçekten geleceğinize büyük yatırım yapmak anlamına geliyor. Evet ilk bin biraz iddialı bir baraj ancak şartlar şimdilik bu şekilde. Şule Hanım’a bu tip eğitimin temelleri çok daha küçük yaşlarda atılmamalı mı, diye sordum. Evet ama yavaş yavaş başladık, İTÜ kampüs içerisindeki İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nda yapay zekâ ve veri mühendisliğinin temellerini atmaya başlamışlar. Çok küçük bir adım ama umut verici. Bir an önce Milli Eğitim müfredatına alınması gereken bir bölüm. Çocuklarımızı yeni dünyaya hazırlamak, işsizlikle uğraşmamalarını istiyorsak bu adımları hızla hayata geçirmek zorundayız. Tekrar Şule Hanım’ı ve tüm kadroyu tebrik ediyorum. Gelişmelerin takipçisi olacağımı buradan yazıyorum.

BİRÇOK TÜKETİCİYİ MAĞDUR EDEN İSTANBUL BİLİŞİM KONKORDATO İLAN ETTİ

Son dönemde sosyal medyada teslim edilmeyen siparişlerle sık sık gündeme gelen İstanbul Bilişim, konkordato ilan ettiğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada Covid-19 ve sosyal medyada şirket aleyhine yapılan ‘propaganda’ nedeniyle bozulan işler gerekçe gösterildi.

2002 yılında kurulan ve teknoloji ürünlerini e-ticaret yoluyla satan İstanbul Bilişim, son dönemde sık sık gündeme geliyordu. Tüketiciler sosyal medyada satın aldıkları ürünlerin teslim edilmediği yönünde şikâyetler ediyordu. Şirketin sattığı ürünlerin tedariğiyle ilgili sorunlar yaşadığı da biliniyordu.

Birçok kullanıcının satın aldığı ürünün teslimatında sorun yaşadığı şirket, sattığı ürünleri teslim etmemekle suçlanıyordu. Şirket, yaşadığı zorlu süreç sonunda konkordato ilan ettiğini duyurdu. Şirketin açıklamasında en dikkat çekici husus ise “karalama” vurgusu oldu. Şirket, girilen zorlu sürece gerekçe olarak ‘Konuya vakıf olmayan tek amacı firmadan değişik yollarla kazanç sağlamak veya karalama olan kişiler yüzünden müşterilerimiz gereksiz bir panik içerisinde’ açıklamasını yaptı.

teknoloji-gelisiyor-ama-bizden-uzaklasiyor-764218-1.

TWİTTER ÜCRETLİ ABONELİK SİSTEMİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Kısa bir süre önce yaşanan siber saldırı ve ‘bitcoin’ dolandırıcılığı olayı nedeniyle teknoloji basınının gündemine oturan Twitter, ücretli abonelik sistemi üzerinde çalışıyor.

Platform tarafından yayınlanan yeni bir iş ilanı, Twitter’ın ücretli abonelik sistemi üzerinde çalışıyor olabileceği iddialarını da beraberinde getirdi. Aktarılan detaylara göre Twitter, yeni ücretli abonelik sistemi için iş ilanı güncellemesi yaptı. Yayınlanan iş ilanı sonrası, sosyal medya devinin bu tip bir sistemi hayata geçirmeye hazırlandığı da netleşmiş oldu.

Bununla birlikte, şirket CEO’su Jack Dorsey de kısa bir süre önce bu iddiaları doğrulayacak nitelikte aç��klamalar yapmıştı. 2020 yılı sonunda farklı yaklaşımları test etmeye yönelik çalışmaları kullanıcı beğenisine sunacaklarını ifade eden Dorsey, açıklamasında yeni oluşturacakları gelir modelinin reklam platformu yanında tamamlayıcı rol oynamasını istediklerini de belirtmişti. Dorsey’nin bu açıklamalarından kısa bir süre sonra yayınlanan iş ilanı, yeni oluşturacakları gelir modelinin ücretli abonelik sistemine dayandığı iddialarını doğruladı. Dorsey; açıklamasında ayrıca, reklam gelirlerinin azaldığına ve bu nedenle yeni gelir seçenekleri yaratmayı hedeflediklerine de işaret etmişti.

teknoloji-gelisiyor-ama-bizden-uzaklasiyor-764219-1.

PANDEMİ DÖNEMİNDE E-TİCARETE GEÇİŞ İKİ KAT ARTTI

Covid-19 sebebiyle tüketim alışkanlıkları köklü değişimler yaşadı. Bu dönemde tüketicilerin eğilimleri değişirken perakendecilerin sunduğu çözümler de değişti. Birçok işletme bu dönemde e-ticarete geçiş yaptı. Ticimax’ın paylaştığı verilere göre pandemi döneminde şirketlerin e-ticaret sitesi kurma sayısı 2 kat arttı.

Pandemi döneminde birçok işletme kendi e-ticaret sitesini kurdu veya pazar yerlerinde e-ticaret yapmaya başladı. e-ticarete geçiş sürecinde en büyük etken, elbette tüketicinin sokağa çıkmasındaki kısıtlamalar ve sağlık sebebli riskler.
Tüketicinin değişen tercihleri aynı zamanda işletmelerin yönelimlerini de değiştirdi. İşletmeler bu dönemde pandemi öncesine göre 2 kat daha fazla e-ticaret sitesi kurdu.

Küresel Covid-19 pandemisi ile evlere kapandığımız karantina döneminde e-ticaret sektörü hızlı bir büyümeye sahne olmuştu. Karantinadan çıkmamıza rağmen e-ticarette daralma yaşanmadığını ifade eden Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “Mağazaların yeniden açılması ve dışarı çıkabilir durumda olmamıza rağmen, e-ticarette yakalanan büyümede bir gerileme olmadı, Özellikle gıda kategorisinde online alışveriş alışkanlığı yerleşti diyebiliriz. Pandemi döneminde e-ticaret sitesi açan veya operasyonlarını e-ticarete kaydıranlar kazanmaya devam ediyor. Bu süreçte altyapısını kurduğumuz e-ticaret sitesi sayısı normalden 2 kat fazla oldu” dedi.

teknoloji-gelisiyor-ama-bizden-uzaklasiyor-764222-1.

NETFLİX'İN EŞCİNSEL KARAKTER NEDENİYLE İPTAL EDİLEN TÜRK DİZİSİ

NETFLIX’in ‘Şimdiki Aklım Olsaydı’ dizisini eşcinsel karaktere izin verilmemesi nedeniyle çekimlere 1 gün kala iptal ettiği ortaya çıktı

Son günlerde devam eden Netflix-hükümet geriliminde yeni bir bilgi ortaya çıktı. Platformda yayınlanması planlanan bir dizide eşcinsel karakter olduğu gerekçesiyle Türk makamlarının diziyi engellediği ifade edildi.

Konuya ilişkin euronews’a konuşan Netflix’e yakın bir kaynağa göre, Türk makamları Netflix’e ’Şimdiki Aklm Olsaydı’ dizisi için lisans almak istiyorlarsa, dizinin senaryosundaki eşcisel karakteri çıkarmaları gerektiğini bildirdi.
Kaynak, “Türk yetkililer Netflix eğer ‘Şimdiki Aklım Olsaydı’ dizisi için yayın hakkı almak istiyorsa senaryodan eşcinsel karakteri çıkarmalı dediler” açıklamasında bulundu.

Emma Beswick imzalı habere göre platformun Türkiye yapımı projelerinden olan ‘Şİmdiki aklım olsaydı’ dizisi, bir gün önce Netflix tarafından herhangi bir açıklama yapılmadan iptal edilmişti.

Dizinin Senatisti Ece Gönenç, Fasikül’e yaptığı açıklamada, şirketin diziyi iptal etmesinin ardında senaryodaki yan hikâyelerden birinde eşcinsel bir karakterin olduğunu söylemişti. Ece Yörenç, “Bir eşcinsel karakter nedeniyle dizinin çekimlerine izin verilmedi ve bu ilerisi için çok korkutucu” ifadesini kullanmıştı.
Ayrıca açıklamada “Yazar, senaryonun söz konusu karakter olmadan hayata geçirilmesine müsaade etmediği için Netflix seriyi iptal etmeye karar verdi” ifadesi yer aldı.

teknoloji-gelisiyor-ama-bizden-uzaklasiyor-764220-1.

SPOTİFY, VİDEO ÖZELLİĞİNİ PODCAST KULLANICI BEĞENİSİNE SUNDU

Spotıfy, mayıs ayında test etmeye başladığı video podcast özelliğini kullanıcı beğenisine sunduğunu duyurdu. Kullanıcılar; artık Spotify’a yükledikleri podcast içerikleri yanına, içeriğe ilişkin videoyu da ekleyebiliyor.

Popüler müzik platformu Spotify, bu yılın mayıs ayında mobil ve masaüstü sürümlerinde video podcast özelliğini test etmeye başlamıştı. Yapılan test çalışmaları başarıyla sonuçlandı ve yayın devi, özelliği dünya genelinde resmi olarak kullanıcı beğenisine sunduğunu duyurdu.

Aktarılan detaylara göre kullanıcılar; artık Spotify’a yükledikleri sesli podcast yayınları yanına, içeriğe ilişkin videoyu da ekleyebiliyor. Video podcast özelliğine, hem mobil hem de masaüstü sürümden erişilebiliyor. Kullanıcıların, özellikten faydalanabilmek için “premium üye” olması gerekmiyor. İçerik üretici, podcast’e ilişkin bir video eklediyse dinleyiciler, podcast’i oynatmaya başladıkları zaman videoyu da hemen üst kısımda görebiliyor. Özelliğin resmi olarak platform bünyesine eklenmesinin ardından Spotify, yakın zamanda video podcast seçeneğinin daha fazla kullanıcı için aktif hale getirileceğine işaret etti.

teknoloji-gelisiyor-ama-bizden-uzaklasiyor-764221-1.

100 MİLYON AĞAÇ DİKEN ARAMA MOTORU: ECOSİA

Çevresel sorumluluğa sahip arama motoru Ecosia ile yapılan aramalar karşılığında ağaç dikimi yapılıyor. Şirket, ağaç dikimlerini elde ettiği reklam gelirlerinden ayırdığı bütçe ile gerçekleştiriyor. Kurulduğu günden bugüne 100 milyon ağaç diken Ecosia arama motoru, reklam gelirlerinden elde ettiği kârın en az %80’ini ağaç dikme organizasyonlarına bağışlayan bir arama motoru.

Şu ana kadar dikilen 100 milyon ağaç, her gün 1771 ton CO2 gidererek iklim kriziyle mücadele ediyor. Ecosia, ağaçlandırma sürecinde genellikle en fazla biyolojik çeşitliliğe sahip olan ve ağaç kaybının doğrudan tür kaybına karşılık geldiği ülkeleri hedefliyor. Bu ülkeler arasında ise Nikaragua ve Peru, Burkina Faso ve Malawi, Endonezya ve Avustralya yer alıyor.