Teknoloji, sigara ve motorine zam
Apple karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro'yu tanıttı. (Fotoğraf: İHA)

Ekonomi Servisi

Seçim sonrası hızlanan döviz kurlarındaki artış sürüyor. Dolar ve avroda dün sabah yeni rekor seviyeler görülürken, seçimin ilk turundan bu yana TL'deki değer kaybı yüzde 9'a yaklaştı. Dün sabah dolar/TL’de 21,67, Euro/TL’de 23,53 seviyesi görüldü. Kurlardaki artış yeni zamları da beraberinde getirdi.

ABD’li teknoloji şirketi Apple dolardaki artış sonrası, Türkiye’de fiyatlara yılın üçüncü zammını yaptı. Apple Türkiye, 3 hafta önce yaptığı zammın ardından dolardaki yükseliş sonrası yeniden zam yaptı. Son zammın ardından şirketin en ucuz telefonu iPhone SE modeli 19 bin 499 lira olurken en pahalı modeli 14 Pro Max'in 1 TB, 67 bin 999 TL'den satılıyor. Türkiye’de satılan teknolojik ürünlerin fiyatları kurdaki rekorlar nedeniyle artmaya devam ederken buna bir de vergiler ekleniyor. Vergi uzmanı Ozan Bingöl’ün hesaplamasına göre vergisiz fiyatı 25 bin lira olan bir cep telefonundan 25 bin 55 lira vergi alınıyor. Bunun büyük kısmı (14 bin 140 lira) özel tüketim vergisi. Böylelikle kullanıcılar asıl fiyatı 25 bin lira olan bir telefona 50 bin 55 lira ödeyerek ulaşmış oluyor. Öte yandan bir zam haberi de ABD şirket Blizzard’dan geldi. Türkiye’de gençlerin ilgiyle oynadığı bilgisayar oyunlarından biri olan World of Warcraft’ın Türkiye ve Ukrayna’daki fiyatlarına zam geldiği açıklandı. Zam kararı alındığı belirtilirken 5 Temmuz’dan itibaren bu değişikliğin oyunculara yansıtılacağı kaydedildi. Bir aylık abonelik ücreti 149 TL’den 199 TL’ye çıkarılacak. Blizzard, küresel ve bölgesel piyasa koşullarına baktıklarını açıklarken, küresel enflasyon sebebiyle bu artışa gidildiğini duyurdu.

MOTORİN 20,74 TL

Philip Morris sigara grubun 5 TL'lik zam kararının ardından BAT sigara grubu da fiyatlarına zam yaptı. Yapılan zammın ardından BAT sigara grubunda en ucuz sigara 36,50 TL iken, en pahalı sigara fiyatı 65 TL olarak açıklandı. Petrol fiyatları ve dolar kurundaki artış, akaryakıt fiyatlarında da artışı beraberinde getirdi. Dün geceden itibaren motorinin litre fiyatına 1 lira 36 kuruş zam geldi. Motorinin litre fiyatı İstanbul’da 20,74 TL’ye yükseldi.