Döviz uçtu, ekonomi kötü, işsizlik zirvede. Tercihler teknolojiden eğitim ve gıda gibi acil alanlara kaydı. Gelecek endişesi yüzünden kimse borçlanmak, risk almak istemiyor

Teknoloji talebi hiç bu kadar azalmadı

Epey uzun bir süredir Almanya’nın Berlin şehrinde yapılan IFA ‘Tüketici Elektroniği Fuarı’na gelirim. İlk kez bu kadar vasat ve etkisiz kaldığını düşünüyorum. Bunun pek çok etkisi var tabi. Öncelikle ekonomi dünyada da pek iyi gitmiyor. İnsanlar artık on düşünüp bir alışveriş yapıyor. Çok lazım değilse şimdi almayayım diyor. Çılgınlık belli ki bitti. Hal böyle olunca da markalarda daha önce yaptıkları gibi ‘aşırı’ para harcamaktan belli ki çekiniyorlar.

Geçen dönemde IFA olduğu zamanlar şehrin ruh hali değişirdi. Sokaklara kurulan mobil standlarda markalar teknolojilerini sergiler, yarışmalar yapar, insanlara keyifli zaman geçirttirilerdi. Binalarda dev reklamlar, gece etkinlikleri vs. Basın olarak pek çoğuna yetişemezdik. Bu yıl bunlardan eser yoktu. Sebepleri neler olabilir diye düşündüm. Birden fazla nedeni olduğunu düşünüyorum.

5G ile pek çok şey değişecek. Markalar tüm güçleriyle 5G için hazırlıklarını yapmaya, kendilerini şimdiden avantajlı olacakları şekilde konumlanmaya odaklamış durumdalar. Bence bu sebeple şimdilik durumu kurtaracak, varlığı vasat olsa da sürdürecek ufak tefek değişiklikler ile yeni ürünlerini çıkartıyorlar. 5G ve onun yeni dünyasına bizler de sizleri hazırlamak adına pek çok yazı yazdık, katıldığımız demoları ve neler getireceğini aktarmaya çalıştık. Otonom araçlar, uzaktan ameliyat, yüksek veri transferi ile mümkün olabilecek her konuda bir şeyler anlatmaya çalıştık. Firmalar da aynı şeyleri söyleyip duruyorlar. 5G hayata geçmediği için uzatmalı bir şekilde yine benzer konuları deneyimlenmemiz için fuarlarda karşımıza koyuyorlar. Bir sebebin bu olduğunu düşünüyorum.

Diğer bir sebep aslında bir önceki sebeple bağlantılı. Büyük, radikal yenilikler olmayan teknolojik gelişmeler bizim alışveriş yapmamızı engelliyor. Bu çok normal. Bir önceki yıl çıkan bir telefondan yeni çıkan telefon çok farklı değilse neden yenisini alalım? Almıyoruz haliyle.

Teknolojik açlığımız biraz duruldu. Fırtına gibi geçen 10-15 yıl sonrasında teknoloji hayatımızın içerisinde bir heyecan değil sıradan, olması gereken bir durum haline dönüştü. Bu rutinleşmese etiketli diye düşünüyorum.

Gelecek endişesi

Son olarak ekonomik şartlar her zamanki halinden çok daha ağırlaştı. Özellikle bizim ülkemiz için şartlar gerçekten çok zor. Döviz kurlarının uçması, ekonomimizin genel anlamda çok ama çok kötü durumda olması, işsizliğin zirve yapması hayat önceliğimizin teknoloji değil, eğitim, gıda gibi konulara kaymasına neden oldu. Gelecek endişesi yüzünden artık kimse borçlanmak, risk almak istemiyor.

Fiyatlar uçtu

Bizim ülkemizi ilgilendiren önemli bir diğer konu yabancı büyük markaların Türkiye pazarında kalıp kalmama konusu. Şartlar ve belirsizlikler onları epey düşündürüyor. Sürekli kriz toplantıları yaptıklarına eminim. A, B, C, D planları mutlaka yapılmıştır. Onların Türkiye’den çekilmesi gerçekten bizim için çok karanlık günlerin başlangıcı olabilir. Sadece teknoloji değil bahsettiğim. Teknoloji firmaları en ağır şartlarda olanların başında geliyor. Yüksek özel tüketim vergileri, kur farkları ile 10 binlerle bahsedilen rakamlara telefon, bilgisayar, televizyon almamıza sebep oluyor. Yurtdışında çok daha makul rakamlarla insanlar bu ürünlere sahip olabiliyorken durum bizde çok ama çok farklı.

Bu tip olaylar zinciri sonucunda teknoloji ve onun getirdiği yeniliklerden geri kalmak bize en büyük ceza olacak. Üçüncü dünya ülkesi liginin dibine ineceğiz.

Fuarla başladık, nerede konuyu bitirdik. Bunlar benim görüşlerim, katılmayanlar olursa açıklamalı bir şekilde bana cevap yazarlarsa sevinirim. Zira güzel ve olumlu şeyler duymaya çok ihtiyacımız var.

***

teknoloji-talebi-hic-bu-kadar-azalmadi-505084-1.

Samsung ilk 8K çözünürlüklü QLED TV’sini tanıttı

Samsung Electronics, IFA 2018 kapsamında düzenlediği basın konferansında akıllı ev teknolojilerine yönelik yeni ürünlerini sergiledi. Bu ürünlerden en dikkat çekeni ise yeni 8K çözünürlüklü Samsung QLED TV oldu.

Samsung’un yeni 8K çözünürlüklü televizyonu Samsung Q900R QLED 8K TV, şirketin geliştirdiği ‘8K Yapay Zekâ Video Ölçekleme’ özelliği sayesinde farklı format ve çözünürlükteki görüntüleri de 8K çözünürlüklü ekranda en iyi şekilde deneyimlemenizi sağlıyor. Ya da diğer bir değişle Samsung bu teknolojisiyle 8K’nın altındaki görüntüleri de en az kalite kaybıyla 8K’ya yükseltmeyi hedefliyor. Elbette bununla birlikte yeni Q900R, gerçek 8K çözünürlüklü görüntüleri de destekliyor.

65 inç, 75 inç, 82 inç ve 85 inç olmak üzere dört farklı büyük ekran boyutunda tüketicilerle buluşacak olan Samsung QLED 8K TV, HDR10+ teknolojisi sayesinde 8K çözünürlükte daha canlı, dinamik ve orijinal görüntü kalitesini ekranlara taşıyor. 4000 nit parlaklık değerine sahip Samsung QLED 8K TV tam anlamıyla yeni nesil televizyon deneyimini son kullanıcının evine taşıyor.

Samsung tarafından yapılan açıklamaya göre önümüzdeki ayın sonlarına doğru raflardaki yerini alacak olan Samsung QLED 8K TV’nin Türkiye pazarında satışa sunulup sunulmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Samsung’un satın alınabilir ilk 8K çözünürlüklü QLED TV’sinin satışa çıkacağı ülkeleri ve fiyat etiketini önümüzdeki günlerde öğreneceğiz.

***

IFA 2018 başladı!

Teknoloji tutkunlarının merakla beklediği, her yıl Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA kapılarını açtı. Samsung, LG, Logitech, Huawei, Sony, Acer, Arçelik (Beko) ve Vestel gibi onlarca büyük teknoloji şirketinin yer aldığı IFA 2018, 5 Eylül’e kadar sürecek. Son tüketiciyle buluşacak üstün teknolojili ürünlerin olduğu fuarda nesnelerin interneti, karma gerçeklik, 5G, yapay zekâ ve büyük veri gibi yeni nesil teknolojiler de konuşulacak.

Fuardaki Türkiye’yi temsil eden en büyük stantlardan biri Vestel’e ait. Arçelik de Beko markasıyla yeni teknoloji ürünlerini sergiliyor.Yerinde takip ettiğim IFA 2018 ile ilgili tüm güncel gelişmelere teknosafari.com internet sitemizden ve Tekno Safari YouTube kanalımızdan ulaşabilirsiniz.

***

Çentikli ekrana sahip Vestel Venus Z30 tanıtıldı

Vestel Venus Z30, Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenen IFA 2018 fuarı kapsamında resmi olarak tanıtıldı.

Avrupa akıllı telefon pazarında önemli atılımlar gerçekleştiren Vestel’in yeni akıllı telefonu Venus Z30 ilk kez IFA 2018 fuarında sergilendi. Tasarımı, geliştirmesi ve montajıyla üretiminin önemli bir kısmı Türkiye’de yapılacak yeni Venus Z30 özellikle çentikli ekran tasarımıyla yeni nesil akıllı telefon trendlerini takip ediyor.

6.18 inçlik Full HD+ çözünürlüklü 19:9 formatında çentikli ekrana sahip olan Venus Z30, gücünü MediaTek’in Helio P23 (6763T) yonga setinden alıyor. 64 GB dahili hafıza ve 4 GB RAM ile birlikte gelen Venus Z30’un depolama alanı microSD kart desteği sayesinde artırılabiliyor.

Biri 16 MP diğeri ise 2 MP çözünürlüklü çift arka kamerayla gelen Venus Z30’un ön yüzeyinde ise yüz tanıma özelliğine sahip 16 MP çözünürlüklü selfie kamerasına yer veriliyor. Telefon yazılımsal desteği sayesinde hem ön hem de arka kamerasıyla bokeh efekti uygulanmış portre fotoğrafları çekebiliyor. USB Type-C standartını destekleyen Vestel Venus V30’da 3300mAh kapasiteli batarya konumlandırılıyor. Telefon Android Oreo işletim sistemi sürümüyle kutudan çıkıyor.

Metal gövdesi ve ön - arka cam tasarımıyla da dikkat çeken 168 gram ağırlığındaki Vestel Venus V30’un henüz satışa çıkacağı tarih ve fiyat etiketiyle ilgili net bir bilgi bulunmuyor. Yine de Vestel yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre henüz seri üretimine başlanmayan yeni Venus Z30, tahminen ekim ayında tüketicilerle buluşacak.