Teknolojiyi satmak başka yön vermek daha başka

WWDC (Worldwide Developers Conference), her yıl haziranda, Apple’ın organize ettiği ve kendi ekosistemi ile alakalı geliştiricileri, dünya basınını bir araya getirdiği teknoloji dünyası için çok önemli bir etkinlik. Benim yıl içerisinde en çok merak ettiğim etkinliklerden biri. Son birkaç yıldır orta karar geçen WWDC bu yıl tam anlamıyla rüzgar gibi esti. Tam 2 saat 35 dakika süren canlı yayın Apple’ın gövde gösterisine dönüştü. Sanmayın ki sadece etkinlik iki buçuk saat sürüyor. Geliştiriciler için bilgi alışverişi ve bir birleriyle tanışma anlamında da çok faydalı. Basın içinde çok faydalı bir buluşma ortamı oluyor.

Gelelim etkinliğin detaylarına;

Öncelikle gerçekten yenilikler ve yeni ürünler etkileyiciydi. Her zaman olduğu gibi etkileyici tasarımların yanında son kullanıcı için kolay kullanımlı ürünler ve yazılımlar geliyor. Profesyoneller için geliştirelin iMac Pro gerçekten çok etkileyici bir cihaz olmuş. Özellikle video, animasyon, efekt, ses, miksaj işleri ile ilgilenen profesyonellerin pek çok ihtiyacını çözecek özellikleri ile vazgeçilmezler arasında kolayca yerini alacak gibi görünüyor. Benim Twitter hesabımda ürün ile ilgili yaptığım paylaşım sonrasında epey mevzusu geçti. Konuyla alakalı olduğu için kısaca size de bahsedeyim. Her şeyden önce bir bilgisayar alacaksanız onu niçin aldığınızın cevabını net olarak vermelisiniz. Bu tip ürünlerin fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ediliyor. Toplama bir PC ile daha yüksek performanslı bir makineyi daha ucuza toplayabileceğimi, bu kadar çok para vermenin çok anlamsız olduğunu yazıyor bazı takipçilerim. Bir kısmı da “Bir makineye o kadar para neden vereyim? Araba alırım daha iyi” diyor. Onlara verdiğim cevabı buradan da yazayım. Bu tip ürünler hobi amaçlı alınmıyor. Hava atmak için hiç alınmıyor. Gerçi onun için alanları da görüyoruz o başka. “Bu kadar para vererek aldığımız bu cihazların olayı ne peki?” diyenler çıkmıştır elbet. Ekmek teknesi, sermaye diye düşünebilirsiniz. Bu tip yatırımlar, üç-dört işte kendi parasını çıkartıp size sorunsuz hizmet ediyor. Evet, bir araba parası olabilir ama 6 ay sonra size bir araba da aldırabilir. Tabii ki işinizde iyi olmak şartıyla. Asıl maharet bu makinelerle güzel işler yaparak müşterilerinizi ve kendinizi memnun etmek. Toplama bir PC ile Apple arasında bizim için çok kritik bir nokta var. Üzerinde çalıştığımız projeler o kadar zor yapılan, büyük zamanlar harcanan işleri ki projenin orta yerinde cihazın kitlenmesi, yeniden açtığınızda yaptıklarınızın yok olması inanın bana parayla ölçülen bir şey değil. Üstelik zamanlama sıkışıksa müşterinize işi teslim edemezseniz o zaman daha büyük yıkım oluyor. Apple markasının şekil olarak özel müptelası değilim. Kalitesi ve stabilitesinin müptelasıyım. Bunun en büyük sebebi işletim sistemi ile donanım arasındaki kusursuz uyum. Başarının çıkış noktası bu. Toplama PC ile işletim sistemi uyuşmazsa her zaman başınız dişiniz ağrır. Bunlar hep denenerek edinilmiş tecrübeler. iMAc Pro Aralık ayında 4999 dolar fiyatıyla piyasaya çıkacak.

Oyun oynamak istiyorsanız konsolların dışında en iyi alternatifiniz tartışmasız PC. Apple o alanda iddialı bir marka değil. Değil-di! aslında!. Şimdilik PC oyun konusunda önde diyebiliriz.

Gelelim diğer yeniliklere Home Pod beni gerçekten etkiledi. Şunu şimdiden söylemeliyim bu ürün ne zaman Türkiye’de satışa çıkacak belli değil. Home Pod sıradan bir hoparlör gibi görünse de aslında sizin evdeki asistanınız olmaya aday. Siri’ye onun üzerinden de ulaşabiliyorsunuz. Yani evde sabah kahvaltınızı yaparken ‘Hey Siri’ bugün hava nasıl olacak diye sorduğunuzda size cevap veren, istediğiniz müziği çalan enteresan bir ev arkadaşı. Nesnelerin interneti (ioT) dediğimiz olay büyük bir hızla hayatımıza giriyor. Home Pod aynı zamanda evinizde kurulu (uyumlu) cihazlarla da haberleşerek iç ısı, nem, güvenlik sistemi vs. durumu hakkında da sizi bilgilendiriyor. Bu dediklerimi telefonunuzla da yapabiliyorsunuz. 349 dolar fiyatıyla Amerika öncelikli olarak piyasada olacak.

Yazılım anlamında da iOS 11’in tanıtıldığı etkinlik telefon, tablet kullanıcıları içinde pek çok yenilik sonbaharda karşımızda olacak. iMessage üzerinden mesajla para gönderebileceğiz. Fotoğraf işlemek için de çok büyük yenilikler gelmiş. Bir telefon/tablet ile sanki ajansa yaptırılmış kalitede işler çıkartabilirsiniz. Fotoğraf hepimizin vazgeçilmezi.

Artık onu işleyerek paylaşmak sadece profesyonellerin değil amatörlerinde büyük keyfi olacak gibi görünüyor.

ARKit yani arttırılmış gerçeklik konusunda sağlam bir atak geldi Apple cephesinden. Sony’nin bundan 3-4 yıl önce hayata geçirdiği fakat beklenen etkiyi alamadığı bu teknoloji Apple’ın önümüzdeki dönem odağında olacak gibi görünüyor. Sony burada doğru teşhisi koyup inadını sürdürmeliydi. Erken vazgeçti ya da başka bir değişle büyük bir olay gibi göstermediği için bu alanda ki öncülüğünü avantaja çeviremedi. Geliştiriciler için kullanıma açılan ARKit hayatımızın pek çok alanında karşımıza çıkacak. Yeni işletim sistemi iOS 11 sonbaharda ücretsiz olarak iPhone ve iPad’ler tarafından indirilebilecek.

Yeni işletim sistemi MacOS High Sierra, yeni iPad Pro’lar ile ilgili detayları yerimin sonuna geldiğim için yazamıyorum. Tüm bu detaylarla ilgileniyorsanız herkesi teknosafari.com adresine bekleriz. Detaylı anlatımlar, güncel teknoloji haberleri sizi bekliyor.