ABD'nin Teksas eyaletinde kadınların kürtaj hakkını yasaklayan ve milyonlarca kadının tepkisine neden olan kürtaj yasağı geçici olarak askıya alındı. Hakim 113 sayfalık kararında yasanın yürürlüğe girdiği 1 Eylül tarihinden itibaren “kadınların, anayasanın koruma altına aldığı şekilde, kendi yaşamları hakkında karar alabilmelerinin yasadışı olarak engellendiğini” belirterek, “mahkeme böyle önemli bir haktan saldırgan biçimde mahrum kalınmasına bir gün daha fazla izin veremez” dedi.

Teksas'ta kadınların kürtaj hakkını yasaklayan yasa askıya alındı

ABD’nin Teksas eyaletinde kürtajı yasaklayan yasa geçici olarak askıya alındı. Bölge hakimi Robert Pitman, Biden yönetiminin, yasanın uygulanmasının önlenmesi isteğini onayladı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, hakimin kararını önemli bir adım olarak nitelerdi ve “mücadele daha yeni başladı hem Teksas hem de bu ülkedeki diğer bazı eyaletlerde kadın hakları saldırı altında” dedi.

Teksas yetkilileri ise hemen karara karşı temyize başvurdu.

Hakim 113 sayfalık kararında yasanın yürürlüğe girdiği 1 Eylül tarihinden itibaren “kadınların, anayasanın koruma altına aldığı şekilde, kendi yaşamları hakkında karar alabilmelerinin yasadışı olarak engellendiğini” belirterek, “mahkeme böyle önemli bir haktan saldırgan biçimde mahrum kalınmasına bir gün daha fazla izin veremez” dedi.

NE OLMUŞTU?

Teksas'ta 1 Eylül'de yürürlüğe giren yasayla, hamileliğin doktorların bebeğin kalp atışını duyabildiği 6'ıncı haftasından sonra kürtaj yasaklanmıştı.

ABD'de mahkemeler, başka eyaletlerde benzer yasaların uygulanmasına engel olsalar da hukukçular Teksas'taki yasanın uygulamayı savcılar yerine şahıslara bırakmasıyla diğerlerinden ayrıldığının altını çiziyor.

Buna göre, yasa kürtaj kliniklerinin yanı sıra 6 haftadan sonra kürtaj olan kadınlara ve onlara yardım eden, kürtaj için maddi destek sağlayan ya da kliniğine götüren kişilere, şahısların dava açmasına ve en az 10 bin dolar tazminat almasına olanak sağlıyor.

Yasa, ABD Yüksek Mahkemesi'nin eyaletlerin ceninin yaşayabildiğinin kesinleştiği 22-24 haftadan önce kürtajın yasaklanamayacağına dair önceki kararları ile çeliştiği ve kadınların 6 haftadan önce hamile olduklarını öğrenmelerinin mümkün olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas'ta mayısta kabul edilen yasanın 1 Eylül'de yürürlüğe girmesinin engellenmesi için yapılan başvuru üzerine harekete geçmemişti.

Bunun üzerine ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Mahkeme'yi eleştirerek mahkemenin bu tür bir kürtaj yasağına geçit vermesinin "kadınların anayasal haklarına büyük bir saldırı" olduğunu belirtmişti.

Daha sonra ABD Adalet Bakanlığı, hamilelerin 6'ncı haftadan sonra kürtaj olmasını yasaklayan tartışmalı yasa nedeniyle Teksas eyaletine dava açtı.